FERGIJEVA KARIJERA

Ser Aleks Ferguson je trener koji je stvorio šampionski fudbalski klub Mančester Junajted. Njegova knjiga Moja biografija nam opisuje deo njegove duge i uspešne karijere

 

Aleks Ferguson - Moja autobiografija knjiga

Naslovnica knjige: Aleks Ferguson – Moja autobiografija

Najbolji trener svih vremena Sir Aleks Ferguson, trener, menadžer, pedagog i lider koji je uzdigao FK Mančester Junajted do globalne slave u svojoj knjizi autobiografiji otkriva niz zanimljivih detalja iz njegove karijere i karijere mnogih slavnih fudbalera.

Aleksandar Duković (Wine Style Magazin) kao veliki fan Mančester Junajteda mi je skrenuo pažnju na ovu knjigu pozamašnu stranama ali zato knjigu koja se lako i brzo čita.

Sama knjiga je nastavak i dopunjeno izdanje Fergusonove ranije biografije iz 2004 godine.

Stiče se utisak da je knjiga pisana na brzinu, sva je u fragmentima, nepovezana i prevashodno je namenjena engleskim čitaocima, jer je tu mnoštvo likova iz engleskog fudbala za koje prosečan srpski ljubitelj fudbala nikada nije čuo osim ako nije posvećenik u engleski fudbal. Knjiga se sastoji od poglavlja koja je Sir Aleks posvetio nekim igračima, ljudima, timovima ili epohama, mada se ne vidi neka konzistentnost u svemu tome, kao ni isttorijska nit, jer je sve na preskoke.

Kad već pišemo o manama, Sale Duković je primetio da ima i nekih faktografskih grešaka kao što je godina kada je bugarski internacionalac Berbatov zaigrao za Mančester Junajted a meni se čini i da nije baš najsrećnije prevedena. I ne mogu da se otmem utisku da je Fergi više prećutao nego što je hteo i mogao da kaže, jer je hteo da bude kako englezi kažu polite – ljubazan prema svima.

Iznenadjuje da iako je pisao svoje mišljenje o Rudu Van Nilsteroju, Batezu, Andersonu, Berbatovu, Tavezu, Ronaldu, Van Persiju i još nekim stranim igračima koji su igrali za Mančester Junajted u nijednom delu knjige nije rekao nešto više o Erik Kantoni, harizmatičnoj mega zvezdi Mančestera, ludom Francuzu kojeg je su navijači obožavali i dali mu nadimak King (kralj). Pomenuo ga je par puta u knjizi ali sasvim sporedno, a Erik Kantona je proveo 5 ludih godina u klubu i bio vodeći igrač, ali očigledno je Ferguson namerno izbegavao da piše o njemu, što nije baš za očekivati. Zašto, možemo samo pretpostaviti, verovatno su bili u sukobu s obzirom da je prgavi francuz bio sve samo ne ono što je Aleks Ferguson cenio u ponašanju. Erik Kantona je ostao upamćen kao veliki igrač ali veliki problem, jer se ponašao u krajnjoj liniji nevaspitano i nasilno, sa puno ispada, zbog čega je bio ozbiljno kažnjavan. Ali je zato bio fantastičan igrač koga je publika obožavala.

ERIK KANTONA – Lik i delo

https://www.youtube.com/watch?v=gXTk0Z2oGzM

Slična priča je i sa Dejvidom Bekamom i Robijem Kinom, kojima je posvetio po jedno posebno poglavlje, ali je vešto izbegao da opiše njihove stvarne sukobe i razmomilaženja o kojima su britanski tabloidi opširno pisali. Zato u knjizi nema mnogo kontroverzi, sukoba i tabloidnih detalja. Na žalost nema ni mnogo od njegove trenerske filosofije, postavke igre, trenažnog procesa, taktike. Tu baš nemate šta da pročitate, osim što iz nekih fragmenata možete da shvatite o koliko detalja je ovaj fudbalski lisac sve mislio i promišljao.

No, to je sve što se tiče slabosti samog sadržaja knjige.

Dobra strana napisanog je što ćete izbliza upoznati mnogo poznatih fudbalera i njihove radne i profesionalne navike, karakter i ponašanje u svlačionici i van terena. Shvatićete kako funkcioniše jedan veliki klub kao što je Mančester Junajted, šat se radi kod kupovine i prodaje igrača, uloga menadžera i agenata u svemu tome, o čemu sve jedan klub kao što je Mančester Junajted mora da misli da bi imao kvalitetne igrače koji se uklapaju u šampionski tim, o školovanju i pripremanju naredne generacije fudbalera.

Pojedine anegdote u knjizi su sjajan način da vam se umešnost liderstva u fudbalu približi i da se shvati koliko je Aleks Ferguson morao biti veliki lider da bi mogao da vodi mega zvezde koje je njegov klub imao u timu. Tek kroz par detalja, kao što je njegov psihološki pritisak na protivničke igrače sa manirom da u zadnjih pola sata utakmice pokazuje na sat pored aut linije, nazrete tek njegov lukavi um koji se i psihološkim trikovima bori za uspeh svog tima. Taj psihološki aspekt uticaja na svoje i tudje igrače, trenere i medije, sudije i publiku, koji je Aleks Ferguson imao i koji je stalno bio tema sportskih novinara je ostala njegova tajna, nije hteo da je podeli sa drugima, osim tog detalja sa satom.

Shvatićete i koje je fudbalere Ser Aleks voleo i zbog čega, a koje i ne baš. Ima i toga, nije mu svaki igrač Mančestera bio po volji i u opisima je znao da bude oštar prema njima. No, u svemu tome se vidi i njegovo dobro poznavanje ljudske psihologije.

Cenio je Nemanju Vidića, ali dok je nekim igračima posvetio po čitavo poglavlje, naš Nemanja Vidić – Vida, dobio je hvalospev samo na pola strane i par pominjanja u ostalim delovima knjige, što je takodje čudno, s obzirom da je on godinama bio kapiten i ljubimac navijača. Ali, to je verovatno procena izdavačke kuće da Nemanja Vidić nije marketinški privlačan za obradu jer je srpsko tržište malo i nezanimljivo za ovu globalnu knjigu.

Vredi pročitati knjigu ako volite fudbal. Za ostale nije preporučena literatura jer vam može biti monotona na momente, pošto ne shvatate zašto je Pol Skols tako hvaljen igrač a vi i ne znate ko je on.

Ser Aleks Ferguson je bio mudar čovek. Nikada nije hteo da prihvati mesto trenera Engleske reprezentacije jer je u knjizi naveo da je ta funkcija mnogo komplikovana i da čovek mora da bude poseban karakter da bi mogao da istrpi okolinu oko sebe.

Zlatko Šćepanović

Najlepši golovi Mančester Junajteda za vreme Aleksa Fergusona

https://www.youtube.com/watch?v=a1w2xj3IFlE