KREATIVNO I ORIGINALNO

Bez ikakve posebne pripreme, nakon nekoliko telefonskih poziva i jedne šetnje centrom, za samo tri minuta, nastao je najbolji GoPro snimak na svetu. Novosađanin Zoran Marinković snimio je kikboksera Nenada Pagonisa kako šeta Dunavskom ulicom unapred, odnosno unazad.

 

„Nenada sam snimao kako se kreće unazad i stalno nešto radi tokom hoda. Svi ostali se kreću normalno. Tako snimljen film ubacujem u studio i okrećem naopako. Dobijamo efekat da se Nenad jedini kreće unapred, a svi ostali unazad“, razrešio je misteriju autor nagrađenog snimka Novosađanin Zoran Marinković koji je montažu, muziku i obradu u studiju sam uradio.

najbolji gopro

Kako potpuno iskreno objašnjava Zoran, ideja nije originalna, ali prvi put je pretočena u perfektno delo.

„Gledao sam na Youtube-u par filmova gde se akteri kreću unazad i zanimalo me je kako to uspevaju pa sam i sam probao. Ipak, ni u jednom od tih filmova mi se nije svideo hod aktera. Videlo se da se kreću nekako neprirodno. Trebao mi je neko ko se jako dobro kreće, da nema razlike u hodu napred i nazad. Odmah mi pao napamet Pagonis. On se perfektno kreće, tome je posvetio život i nema boljeg od njega“, kaže autor.

Pagonisa kaže da dugo poznaje, a kroz spot je provučeno maltene sve čime se on bavi – tu su gitara, šah, motor i naravno rukavice.

„Nazvao sam Nenada i predložio mu da snimimo film. On čovek počeo da se smeje i rekao mi „Aj pričaj, šta si smislio“. Odmah smo došli u Dunavsku, prošetali, popričali o tome šta sam smislio i organizovali se. Najbitnija stvar u celoj priči za sudije je upravo ta, da je film snimljen bez neke posebne pripreme i iz jednog „shota“. Bez ponavljanja, bez sečenja, bez ubacivanja kadrova. To je čistih tri minuta“, objašnjava Marinković.

Ovaj film je nagradio stručni tima iz GoProa, ali nije tu kraj. Nastavlja se dalje takmičenje u konkurenciji izabranih i nagrađenih filmova. Uz Pagonisa, u filmu se pojavljuju Nency Rose sa šnaucerom Bianca Weiss, bloger Lestat Gianni, Ivan Arpaš iz Invictabikeshop-a, fizioterapeut Jasmina Nikčević sa decom Balšom i Unom, Nenadov trener Miloš, šahisti Saša i Peđa, ulični svirač Aleks Darabas, penzioner Bora Dragaš i Oliver Burda.

Zoran Marinković je već deset godina pilot PPL, a ima položen ispit i registrovanu bespilotnu letilicu Dron, sa kojom pravi slike i filmove iz vazduha. Snimanjem filmova i fotografijom se bavi manje od godinu dana.

„Ekstremnim sportovima sam se bavio otkad znam za sebe – Wake i Snow board, stojeći skuter pa kasnije avioni. Bio sam slučajno na promociji GoPro kamere u Austriji i toliko mi se svidela, da sam je odmah i kupio i tako je počelo“, objašnjava ovaj Novosađanin.

Izvor: Luftika.rs