REŠENJA PROTIV ZADAHA

Halitoza je stručniji naziv za neprijatni zadah iz usta. Bakterije na jeziku, kamenac i zapaljenja desni itekako utiču na stvaranje neprijatnog zadaha.

 

Neprijatni zadah iz usta niko ne želi, nikome ne donosi dobro i ume mnogo da smeta u obavljaju svakodnevnih aktivnosti. Treba li se zabrinuti zbog zadaha i posetiti zubara da bi dobio pomoć prilikom rešavanja ovog problema?

Možda je najbolje krenuti sa jednostavnim savetima i brzim rešenjima, pa ako vam ni tad ne pođe za rukom da se oslobite neprijatnog zadaha, zubar je prva sledeća stanica. Uzrok neprijatnog zadaha može biti vrlo banalan, ali i može da bude pokazatelj nekog težeg, opasnijeg problema koji postoji u vezi sa zubima i vilicom.

Eliminacija mirisa iz usta

Jednostavna rešenja protiv neprijatnog zadaha

Halitoza je stručniji naziv za pojavu neprijatnog zadaha. Često je uzrok halitoze nedovoljna briga oko higijene zuba, odnosno neredovno i nepravilno pranje zuba, nekorišćenje konca za zube – sve ono što dozvoljava bakterijama da punom snagom napadnu zube i izazovu njihovo kvarenje i karijes. Bakterije na jeziku, kamenac i zapaljenja desni itekako utiču na stvaranje neprijatnog zadaha.

Ne treba biti lenj u dentalnoj higijeni. Ipak su zubi ono što je neophodno i što moramo čuvati za ceo život. U ovom slučaju, jednostavno rešenje je češće pranje zuba uz odgovarajuće četkice i paste, kao i korišćenje konca za zube posle obroka, odnosno pre spavanja. Po nekim istraživanjima, čak 40 odsto površine zuba nakon pranja samo četkicom i pastom ostaje neočišćeno, a puno bakterija se taloži i množi između zuba.

Redovnim korišćenjem zubnog konca rešava se ovaj problem.

Postoje i tečnosti za ispiranje usta i negu zuba i desni koja mogu biti od pomoći pri otklanjaju bakterija i neprijatnog zadaha. Veliki je izbor ovakvih pomagala za održavanje dentalne higijene, ali najbolje je birati tečnosti za ispiranje usta koja su bez alkohola ili ona koja alkohol imaju u vrlo malom procentu. Alkohol nije dobar za usnu duplju jer može da dovede do isušivanja, odnosno kserostomije. Pljuvačka je neophodna, i ne treba je disbalansirati. Preporučuje se i čišćenje jezika četkicom i pastom, a ne samo zuba. Naime, upravo se na jeziku bakterije množe.

Biljni, narodni lekovi protiv neprijatnog zadaha takođe umeju da pomognu. U pitanju su pelin, peršun, žalfija, nana, kamilica, kantarion, breza, kopriva, pa i jabuka. Najjednostavnije je ispirati usta čajevima napravljenim od ovih biljaka. Preporučuju se i crni i zeleni čaj. Jedna od tajni za savršen holivudski osmeh mnogih popularnih glumica i glumaca je čišćenje zuba jagodama, koje umeju da vrate zubima njihovu prirodnu belinu. Dobri saveznici u borbi protiv neprijatnog zadaha su biljke koje u velikom procentu sadrže vodu, poput krastavaca, tikvica, celera, paradajza, grožđa, breskvi, lubenica…

Naravno, i hrana i piće koje konzumiramo utiču na to kakav je zadah iz naših usta. Svi znamo kako to izgleda nakon što pojedemo luk ili nakon što neko u našoj blizini pojede beli ili crni luk, koji sadrži sumporna sjedinjena. Međutim, i mlečni proizvodi, poput mleka i sira, takođe mogu biti krivci za neprijatan zadah, zbog belančevina koje koriste bakterije. Kafa, kao kisela sredina, vrlo je pogodna za razvoj bakterija. Paradoksalno je da  žvake i bombone koje mnogi koriste svakodnevno da bi se oslobodili zadaha često sadrže šećer, koji takođe baš nepovoljno utiče na zadah. Treba paziti na to šta se unosi u organizam. Da bi neprijatni zadah u potpunosti nestao prvenstveno treba unositi mnogo vode u organizam, jer je kiseonik opasan neprijatelj bakterija. Ne treba zaboraviti na loše navike, pušenje i konzumiranje alkohola, koje uništavaju zubnu gleđ.

Složenija rešenja protiv neprijatnog zadaha

Drugi uzroci neprijatnog zadaha su složeniji. Jedan od uzroka mogu biti bolesti organa za varenje, poput gastritisa, ali i problematična stanja zuba i vilice, poremećaji poput dijabetesa, disbioze, i tako dalje. U tom slučaju, prvenstveno se ide kod zubara na pregled, da bi on utvrdio da li je uzrok neprijatnog zadaha vezan za bolesti zuba i vilice, a onda i odlazak kod lekara i obavljanje analiza (poput analiza krvi), da bi se tačno utvrdilo odakle problem neprijatnog zadaha u stvari potiče. Dakle, u ovom slučaju su obavezne posete zubaru i lekaru. Pregled usne duplje je zapravo najbitniji i treba ga prvog obaviti prilikom rešavanja problema neprijatnog zadaha u ustima.

Najgore što možete da uradite nakon što primetite sopstveni neprijatni zadah je da ništa ne uradite. Ovaj problem se neće rešiti sam od sebe. Ili je potrebna detaljnija briga o dentalnoj higijeni, ili poseta zubaru – rezultati će tada sigurno doći. Neprijatnim zadahom telo nas obaveštava da nešto nije u redu i da treba više računa da povedemo o njemu. U svakom slučaju, neprijatan zadah iz usta uz pravilno informisanje nije nikakav bauk, i može se rešiti na jednostavniji ili malo složeniji način.