IZ UGLA USPEŠNOG KALIFORNIJSKOG FARMERA

Organska proizvodnja sa 10 puta većom zaradom je moguća, što potvrđuje ovaj slučaj. Kontroverzni farmer iz Kalifornije Pol Kajzer to dokazuje novom poljoprivrednom metodom koja ne zahteva GMO pesticide, herbicide ili uklanjanje korova, a potrebno joj je čak 10 puta manje vode nego prosečnoj farmi. Najbolji deo ove metode je zarada od čak 100 hiljada dolara po jutru tokom prošle sezone.

 

Prošle godine, Pol Kajzer je na svojoj farmi koja se nalazi u kalifornijskoj dolini Sonoma, zaradio više od 100.000 dolara po jutru zemlje. To je deset puta više od prosečne zarade većine poljoprivrednika ovog kraja, čak i onih koji se bave unosnim poslom proizvodnje vina.

organska proizvodnja

Kalifornijski poljoprivrednik Pol Kajzer zarađuje 100 hiljada dolara godišnje od svoje farme

Njegova farma nije velika, ali je zaradom “potukao” mnoge veće i to pretežno organske farme, jer je tlo tih farmi još uvek prilično oštećeno. On je zapravo koristio jedinstvene metode uzgoja tako da je svoju zemlju pretvorio u rudnik zlata.

Koji tip đubriva koristi kalifornijski poljoprivrednik Pol Kajzer da toliko plodova raste na njegovom zemljištu? Odgovor je: mnogo trulih ostataka hrane i trulih biljaka, dakle, ono što je poznato kao kompost. Kajzer koristi mnogo ovakvog komposta!

Tri pravila zdravog zemljišta

Kajzer sledi ono što naziva glavnim pravilima zdravog zemljišta:

  1. Držati korenje u zemlji što je više moguće
  2. Zadržati zemljište pokriveno što je više moguće
  3. Uznemiravati zemljište što je manje moguće

Uz sve ovo, Kajzer ne ore svoju njivu, što znači da ima mnogo manje posla, a takođe i koristi oko 10 puta manje vode od svojih kolega. Njegove komšije i dalje zalivaju tlo prskalicama, dok on kvasi oko sat vremena nedeljno, isključivo koristeći kapljično navodnjavanje. To znači da dok se Kalifornija još uvek oporavlja od suše, većina farmera u stvari zaliva vazduh, jer se velika voda gubi u isparavanju. Kajzer zaliva samo svoje biljke.

Male farme bez obzira na klimatske uslove

Mnogi kalifornijski poljoprivrednici potrošili su milione tankovanjem vode u cilju spasavanja svojih useva, dok je Kajzer inkasirao jednu godišnju platu većine visoko plaćenih advokata u SAD. Voda se na crnom tržištu prodaje po smešnim cenama, ali ni tu cenu poljoprivrednik Kajzer ne plaća.

Kajzer koristi debele akrilne pokrivače kako bi i zemlja i gomila komposta bili pokriveni. Većina farmera, ako uopšte prekriva zemljište, onda to rade najlonom koji svake godine završavaju na deponiji. Njemu ovi pokrivači traju 10 godina!

Kajzer se pomalo može smatrati čudakom i sanjarem, ali rezultati su prisutni. On je uspeo da održi useve na svojoj farmi, a ta održivost donela mu je i neke iznenađujuće činjenice poput dobre zarade. Neobična činjenica koju on praktikuje jeste i da ostavlja korene biljaka u zemlji nakon žetve kako bi nahranio crve i gliste.

Njegova vizija u budućnosti je u nastajanju malih farmi blizu grada širom sveta, čak i u najtežim uslovima suve klime. Polazeći od sebe, on je dokazao da je sopstvenim radom svaki poljoprivredni san moguće ostvariti.

Izvor: Eatlocalgrown.com