PRIRODNI KLIMA UREĐAJI

Trenutno rashlađivanje, obično veštačkim putem, uvek stvara prijatan osećaj. Ipak, prirodni rashlađivači organizma daleko su efektniji u suzbijanju posledica toplotnog talasa na ljudsko telo. Osam namirnica koje na prirodan način regulišu nepodnošljivost vrućine.

 

Postoji nekoliko načina da ostanete rashlađeni u vrelim letnjim danima – od klimatizacije do ispijanja ledeno hladne vode. Međutim, postoje i mnogi sočni plodovi kao prirodni rashlađivači, bilo da je u pitanju voće ili povrće, koje će vas prirodno rashladiti i hidrirati, kao i obezbediti mnoge vitalne hranljive materije. Dakle, napunite tanjir ovim prirodnim darovima kako biste ostali prilično rashlađeni tokom letnjih dana.

prirodni rashlađivači

Lubenica

Ovo je klasična letnja namirnica! Lubenica ima više od 90 odsto vode i prepuna je vitamina C i A, kao i kalijuma i magnezijuma. Lubenica je ukusna sama po sebi, pa je možete jesti bez ikakvih dodataka ili od nje napraviti ukusno voćnu salatu ili frape.

Morač (komorač)

Za seme komorača se tvrdi da rashlađuje. Možete ga skuvati u vodi i popiti tokom vrelih dana. Takođe, ovo seme je vrlo korisno za stomačne probleme tako da, ako patite od probavnih problema, semena morača možete žvakati nakon jela.

Nana

Listovi nane su dobro poznati po svojim osobinama hlađenja, tako da ih je potrebno dodati samo malo u vodu koja je namenjena za piće, kako bi se dobio efekat hlađenja.

Rotkvica

Rotkvice imaju široku primenu u istočnjačkoj medicini u lečenju digestivnih problema. Narodi istoka veruju da rotkvica može pomoći u smanjenju telesne temperature.

Krastavac

Poznato je da je ova namirnica jedna od najboljih i najkorisnijih namirnica za čovekovo zdravlje. Krastavac se sastoji od skoro 95 procenata vode, što ga čini idealnim da hidrira celo telo i odlično hladi tokom velikih vrućina.

bobice

Bobičasto voće stvara hladnu energiju u telu

Bobičasto voće

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, voće kao što su jagode, kupine, ribizle i borovnice su alkalne, koje same po sebi stvaraju hladnu energiju u telu. Slobodno ih jedite što više kako biste se efikasno izborili sa vrelinom koja udara spolja.

Crni luk

Zdravstvene koristi crnog luka su bezbrojne, a jedna od njih je i da može sprečiti preteranu toplotu. Dovoljno je dodati malo crnog luka u večeru tokom vrelih letnjih dana.

Morske alge

Preporučljivo je da se morske alge dodaju u tanjir, posebno u toplim danima. One ne samo da su bogate gvožđem, kalcijumom, vitaminima i drugim mineralima, alge imaju i veliki energetski kapacitet koji snižava nepodnošljivost vrućine.

Izvor: Naturalnews.com