DRŽAVA SA 11 STANOVNIKA

Južno od Kosta Smeralde na Sardiniji nalazi se maleno ostrvo Tavolara. Na njemu nema puteva ni hotela, a jedini naseljeni deo predstavlja pojas od belog peska.

 

Upravo tamo naći ćete Antonija Bertoleonija, 83-godišnjeg bivšeg pecaroša koji upravlja ostrvom i poseduje jedini restoran na Tavolari. U poslednje 22 godine, Bertoleone, kojem je nadimak Tonino, upravlja minijaturnom monarhijom na pet kvadratnih kilometara u šortsu i sandalama.

tavolara

“Ja sam verovatno najobičniji kralj na svetu. Jedina privilegija u kojoj uživam su besplatni obroci”, kaže Tonino, gledajući prema restoranu.

Kraljevstvo Tavolara uskoro slavi 180 godina postojanja, a priča je počela davne 1807, kada je Ðuzepe Bertoleoni, Toninov čukundeda, postao prvi stanovnik tada nenaseljenog ostrva. Opisan kao “pola pastir, pola pirat”, Ðuzepe se oženio dvema sestrama i spas od zakonske kazne protiv bigamije pronašao upravo na Tavolari.

Ðuzepe i njegov mali harem ubrzo su shvatili da ostrvo dele sa retkom vrstom divljih koza. Ova vest ubrzo se proširila do vladara Sardinije, Karla Alberta, koji je 1836. oduševljeno otputovao na Tavolaru kako bi lovio neobične životinje. Ðuzepeov sin Paolo, 24-godišnji mladić, vodio je tada lovačke ekskurzije.

“Kada se iskrcao, kralj se Paolu predstavio rečima ‘Ja sam Karlo Alberto, kralj Sardinije’, na šta je mladić odgovorio ‘Ja sam Paolo, kralj Tavolare’”, kaže Tonino.

Pošto je pripremljeno nekoliko koza i priređena gozba u Paolovom domu, Karlo Alberto je bio toliko oduševljen da je rekao ‘Paolo, ti si zaista kralj Tavolare!’. Bilo da je reč o šali ili nije, Karlo Alberto potvrdio je kasnije da udaljeno ostrvo zaista nikad nije bilo deo Sardinijskog kraljevstva i potvrdio Paolu status monarha.

Novopečeni kralj je uskoro osmislio grb porodice Bertoleoni i oslikao ga na zidu svoje kuće. Takođe je nacrtao kraljevsko porodično stablo i na ostrvu sagradio groblje za sebe i svoje naslednike. Želeo je da, kada umre, bude sahranjen sa krunom zacementiranom nad njegovim nadgrobnim spomenikom, onom koju nikad nije nosio za života.

U narednim godinama vesti o samostalnom ostrvu su se proširile Mediteranom i Tavolara je čak stvorila veliki broj političkih prijateljstava, Ðuzepea Garibaldija, Vitorija Emanuelea II Savojskog, kao i britansku kraljicu Viktoriju.

Nakon 126 godina, NATO je 1962. na Tavolari uspostavio bazu, okončavši time nezavisnost kraljevstva, i učinivši četvrtinu ostrva nedostupnom stanovnicima. Ipak, Tavolara nikada zvanično nije pripojena modernoj Italiji, što Tonina čini petim kraljem kraljevstva koje svet više ne priznaje.

Ovih dana, kada ne lovi lignje, njegovo visočanstvo upravlja zajednicom od 11 građana, 100 koza i nekoliko vrsta ugroženih sokolova koje žive na vrhu krečnjačke stene, visoke 565 metara.

“Moja porodica ima divnu prošlost. Ali, radimo teško i živimo skromno, baš kao i sav ostali svet”, kaže Tonino.

Ostrvo opstaje pretežno zahvaljujući turizmu. Jedna je od najatraktivnijih lokacija za ronjenje, gde posetioci u podvodnim lepotama Mediterana uživaju plivajući uz kornjače, kitove i ajkule rušljoribe.

Izvor: B92.net

Priredio: Velibor Mihić, veb autor