Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Posao na moru: Hrvati tuđe sezonce plaćaju manje nego svoje

PUNE KASU OD TURIZMA

Dok više od 225 hiljada nezaposlenih Hrvata “sedi”, tamošnji hotelijeri se žale da im nedostaje radna snaga. Posao na moru, bar kada je reč o hrvatskom primorju, paradoksalna je priča kojoj treba dodati i to da država baš pomoću turizma želi da napuni svoju kasu, ističući da je “čovek ključ uspeha” u tom sektoru.

 

Na žalbe hrvatskih poslodavaca da im nedostaje radne snage, sezonci su im odgovorili odlaskom u drugu zemlju. Tamo ih poslodavci više cene, plaćaju i ne naplaćuju im smeštaj i hranu. Tako se Hrvatskoj događa da gubi ono što država naziva “ključem turizma” – čoveka.

posao na moru

Vlada Hrvatske želi da i ove godine budžetsku kasu napuni pomoću turizma, a pritom ističu da je “čovek ključ uspeha” u tom sektoru.

Probleme s tim “ključem” koji imaju poslodavci gotovo su stvorili sami. U Sindikatu turizma i usluga tvrde kako poslodavci u želji da uštede otpuštaju radnike, a potom zapošljavaju nestručne sezonske kadrove koje nije moguće u tako kratkom roku obučiti da bi kvalitetno obavljali posao na koji im se danas žale gosti.

Pritom dodaju da je ove godine ugovora na određeno sve manje i da se radi na crno.

Slavonci koji su dosad bili tražena i školovana radna snaga i koji su spasavali situaciju, shvatili su da njihovo znanje i iskustvo treba ceniti daleko više nego što to cene hrvatski poslodavci, pa su otišli negde gde će to i doživeti.

„Veliki deo sezonaca, pa tako i onih iz Slavonije, već je angažovan, a preostali deo procenio je da je isplatljivije otići u inostranstvu. Kažu, plata im je tamo za isti posao veća bar za 50 posto te da tamošnji poslodavci većinom ne naplaćuju smeštaj i prehranu, a naši to čine“, kaže predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, koji upozorava kako u Dalmaciji sada uzimaju radnike iz susedne BiH i Crne Gore te ponekad i Srbije jer njih pak plaćaju i do čak 50 posto manje nego što su plaćali hrvatske radnike.

Predsednik STUH-a kaže da deo radnika ne prihvata posao koji im se nudi, a i plate su niže od 13 do 15 posto od proseka u Hrvatskoj.

“Belo osoblje – sobarice, konobari i pomoćni radnici u kuhinji plaćeni su u proseku od 3.500 do 4.000 kuna, što je jako malo, a većina poslodavaca sezoncima naplaćuje smeštaj i hranu, pa se pitam od čega da sezonac preživi tih nekoliko meseci?“, navodi Andrić, dodajući da se od nečeg i posle sezone mora živeti.

Izvor: Net.hr

1 komentar

  • Za ove „jako male plaće“ u Hrvatskoj radi 70% populacije. Blagajnice u trgovačkim centrima imaju plaću 2.500 kn + troškovi prevoza do 300 kn. Umirovljenici iliti ga penzioneri žive od 2.500-3.500 kn na mjesec. Veće plaće i prava ima samo državna uprava i najuže rukovodstvo privatnih kompanija. HR ima oko 4,5 miliona stanovnika od čega je oko 1,2 miliona umirovljenika. Jasno je da je turističkim „poduzetnicima“ 4.000 kn jako mala plaća kad tjedan dana u dvokrevetnom apartmanu koji nije rupa, na moru košta najmanje 4.000 kn. I naravno ne pada im na pamet iznajmiti ga domaćem gostu, jer je taj nesolventan. I naravno ne žele domaćeg radnika s burze kad je on 2-3x skuplji od Rumunja, Bugara, Ukrajinca ili Srbina koji su tu često bez radne dozvole, pa su prisiljeni prihvatiti sve uvjete.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280