PUNE KASU OD TURIZMA

Dok više od 225 hiljada nezaposlenih Hrvata “sedi”, tamošnji hotelijeri se žale da im nedostaje radna snaga. Posao na moru, bar kada je reč o hrvatskom primorju, paradoksalna je priča kojoj treba dodati i to da država baš pomoću turizma želi da napuni svoju kasu, ističući da je “čovek ključ uspeha” u tom sektoru.

 

Na žalbe hrvatskih poslodavaca da im nedostaje radne snage, sezonci su im odgovorili odlaskom u drugu zemlju. Tamo ih poslodavci više cene, plaćaju i ne naplaćuju im smeštaj i hranu. Tako se Hrvatskoj događa da gubi ono što država naziva “ključem turizma” – čoveka.

posao na moru

Vlada Hrvatske želi da i ove godine budžetsku kasu napuni pomoću turizma, a pritom ističu da je “čovek ključ uspeha” u tom sektoru.

Probleme s tim “ključem” koji imaju poslodavci gotovo su stvorili sami. U Sindikatu turizma i usluga tvrde kako poslodavci u želji da uštede otpuštaju radnike, a potom zapošljavaju nestručne sezonske kadrove koje nije moguće u tako kratkom roku obučiti da bi kvalitetno obavljali posao na koji im se danas žale gosti.

Pritom dodaju da je ove godine ugovora na određeno sve manje i da se radi na crno.

Slavonci koji su dosad bili tražena i školovana radna snaga i koji su spasavali situaciju, shvatili su da njihovo znanje i iskustvo treba ceniti daleko više nego što to cene hrvatski poslodavci, pa su otišli negde gde će to i doživeti.

„Veliki deo sezonaca, pa tako i onih iz Slavonije, već je angažovan, a preostali deo procenio je da je isplatljivije otići u inostranstvu. Kažu, plata im je tamo za isti posao veća bar za 50 posto te da tamošnji poslodavci većinom ne naplaćuju smeštaj i prehranu, a naši to čine“, kaže predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, koji upozorava kako u Dalmaciji sada uzimaju radnike iz susedne BiH i Crne Gore te ponekad i Srbije jer njih pak plaćaju i do čak 50 posto manje nego što su plaćali hrvatske radnike.

Predsednik STUH-a kaže da deo radnika ne prihvata posao koji im se nudi, a i plate su niže od 13 do 15 posto od proseka u Hrvatskoj.

“Belo osoblje – sobarice, konobari i pomoćni radnici u kuhinji plaćeni su u proseku od 3.500 do 4.000 kuna, što je jako malo, a većina poslodavaca sezoncima naplaćuje smeštaj i hranu, pa se pitam od čega da sezonac preživi tih nekoliko meseci?“, navodi Andrić, dodajući da se od nečeg i posle sezone mora živeti.

Izvor: Net.hr