GLEDANJE U ŠUMU RELAKSIRA

Čudne mentalne konstrukcije koje nam okupiraju misli mogu da se zaustave u trenutku ili sasvim razbiju pred doživljajem prirodnih lepota. Naučnici su dokazali da posmatranje drveća u prirodi može da uradi pravu stvar za nas, a to je da značajno smanji psihološki stres.

 

Odavno je primećeno da prirodni ambijent i uživanje u pogledu na njega kroz posmatranje drveća može smanjiti stres, ali istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu bili su spremni da ovo mišljenje podvrgnu svojevrsnom testiranju. Kako drveće zapravo može da smanji psihološki stres? Kako prirodno okruženje može da obnovi umove ljudi?

posmatranje drveća

Na Univerzitetu, dr Bin Đijang sproveo je testiranje nad 158 dobrovoljaca koji su prethodno prolazili kroz blago stresne doživljaje. Volonteri su bili zamoljeni da pripreme govor i obelodane ga pred grupom ljudi. Osim toga, oni su bili u obavezi da reše matematički zadatak pred kamerom i sudijama. Nakon završetka psihološki stresnih aktivnosti, oni su onda stavljeni na test koji je značio posmatranje virtuelne urbane sredine u realnom vremenu i prostoru. U tom testu virtuelne realnosti, učesnici su se susretali sa različitim slikama drveća, odnosno sa slikama na kojima je prikazivano drveće u većoj ili manjoj meri.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

100% biljno i efikasno sredstvo za opuštanje i miran san – klikni na sliku i naruči

Istraživači sa Univerziteta podelili su upitnike učesnicima u studiji, ali tako da su mogli da kontrolišu nivo stresa tokom studije i tokom testa virtuelne realnosti. Dosledan obrazac je otkriven – kako se prisustvo drveća na slikama virtuelne realnosti povećavalo, oporavak od stresa koji je izazvan pre testa postaje sve više ubrzan.

Kako se prisustvo drveća povećavalo, tako je nivo stresa pao na pozitivnu crtu. Naučnici ističu da je ova studija pokazala „da svako drvo mnogo znači“ i da „prisustvo drveća u gradskim sredinama značajno pomaže u oporavku od stresa“.

U suštini, ovaj ogled je dokazao da je postojanje šuma pravi lek za um. Drveće i prirodni ambijent imaju moć da umanje depresiju i anksioznost.

Izvor: Naturalnews.com