RIBANJE PLODOVA

Ispiranje hladnom vodom je samo jedan od načina za uklanjanje pesticida sa plodova. Eliminisanje otrova sa površine voća ili povrća izuzetno je važno za zdravlje.

 

Preporuka je da se učini sve kako bi u ljudski organizam ušla što manja količina pesticida koja se nalazi na voću i povrću. Dokazano je da će što manji unos ovih otrovnih materija biti povoljan za zdrav mozak, učiniti dobro za zdravlje dece i smanjiti rizik od raka.

uklanjanje pesticida

Rizik od pesticida koji se nalazi na proizvodima varira od vrlo niskog do veoma visokog, u zavisnosti od vrste ploda i zemlje na kojoj se uzgaja. Razlike mogu biti dramatične, a kao najbolji primer toga jeste da je jedna porcija boranije čak 200 puta rizičnija nego porcija uzgajenog brokolija.

Postoji mnogo načina za uklanjanje pesticida koji se nalaze na voću i povrću, a najjednostavniji je da se plodovi isperu u hladnoj vodi. Tri četvrtine pesticida može biti uklonjeno jednostavnim ispiranjem hladnom vodom.

U nastavku su navedeni i ostali, ali sasvim prirodni načini eliminisanja otrova.

Slana voda

Potrebno je dodati 2 kašičice soli u toplu vodu i ostaviti da se ohladi, a zatim potopiti kupljeno voće ili povrće pola sata pre ispiranja hladnom vodom. To će pomoći da se dublje i više uklone tragovi pesticida nego što se to učini samo hladnom vodom.

Razblažena sirćetna kiselina (belo sirće)

Ovo je još jedno jednostavno, ali efikasno rešenje. Sipati kašiku sirćeta u lavor sa toplom vodom, potopiti plodove na nekoliko minuta, a zatim isprati hladnom vodom. Efekat sirćeta je takav da nestaju ostaci pesticida koji su se nalazili na koži voća i povrća, a uzgred se uništi više od 90 odsto bakterija.

Sprej od sode bikarbone i soka od limuna

Jednostavno prirodno sredstvo za čišćenje može se dobiti mešanjem 1 kašike soka od limuna sa 2 kašike sode bikarbone koje se stavi u praznu bocu sa raspršivačem. Ovom tečnošću naprskati plodove voća i povrća, a zatim ih isprati hladnom vodom nakon nekoliko minuta. Kombinacija ova dva sastojka očistiće sumnjivi otrov sa hrane bez ikakvih štetnih posledica.

Limunov miks za bobičasto voće

Teško je oprati bobice, zar ne? Razređen svež sok od limuna može da se koristi u pranju malina, borovnica i kupina. Jednostavan miks 2 šolje vode sa pola šolje svežeg soka od limuna koji se stavi u bocu sa raspršivačem, čime se poprska voće. Posle ovoga potrebno ih je potopiti u hladnu vodu na 10 minuta, ali ih pre jela ili skladištenja treba osušiti.

Limunovo eterično ulje

Dodati 2-3 kapi eteričnog ulja limuna u filtriranu vodu koju treba sipati u veliku činiju ili sudoperu, potopiti voće i povrće i promešati ih kako bi svaki plod bio dobro obložen. Isprati sve čistom vodom posle minut ili dva.

Izvor: Naturalnews.com