POSLEDICE ODLAGANJA OTPADA

Jabuka potpuno nestane za nekoliko nedelja, dok se baterije razgrade za više od milion godina. Razgrađivanje smeća i period njegovog potpunog nestanka zavisi od materijala otpada. Đubre koje baci jedan čovek viševekovni je teret budućih generacija.

 

Prosečna osoba proizvede oko 2 kilograma smeća dnevno kome je dugo potrebno da se potpuno razgradi. Velika količina prazne ambalaže koja se odloži na đubre razgrađuje se mesecima i godinama, ali pojedinim materijalima potrebne su stotine i hiljade godina, nekima čak i milioni.

razgrađivanje smeća

Jezgro sa semenkom jabuke razlaže se roku od nekoliko nedelja. Novine, papirne kese i papirne salvete mogu potpuno nestati nakon mesec dana, u zavisnosti od uslova. Kartonska kutija ili kora od banane razgradiće se za nekoliko meseci.

Pamučna odeća može potrajati čitava od jedne ili dve nedelje do šest meseci ili više, dok vunenoj treba od šest meseci do nekoliko godina. Ipak, treba pomenuti da, pošto je vuna prirodna supstanca, njeni sastojci neće izazvati nikakvu dugoročnu štetu po životnu sredinu.

U predmete koji će razlaganjem potpuno nestati u periodu od 10 ili 20 godina spadaju opušci i plastične kese. Mnogi predmeti od najlona, tepisi, odeća ili jednokratne pelene, “razbiće se“ za 30 do 40 godina, iako u određenim uslovima mogu se sasvim razgraditi za oko 500 godina.

Za razlaganje gume, limenki, kože i stiropora potrebno je oko 50 godina, ali nestanak posebnih metalizovanih plastičnih kesa, kao što su one koje se koriste za čips, može da potraje i do 80 godina.

kornjača

Ugrožen život pod oklopom: Kornjača upletena u plastične držače za limenke

Do sada su navedene stvari kojima je rok razlaganja do 100 godina, ali je mnogo više predmeta izrađenih od materijala kojima je za to potrebno mnogo duži period.

Na primer, plastični držači pakovanja od šest limenki razgrađuju se od 100 do 450 godina, dok aluminijumske boce za piće izdržavaju u istom stanju i do 200 godina. I jedno i drugo mogu i najčešće predstavljaju pretnju, ne samo po okolinu, već i zbog činjenice što neke životinje mogu ostati zarobljene ili upletene u njima. Ako ništa drugo ne može da se učini, potrebno je bar ove plastične prstenove preseći pre bacanja u kantu, kako se neke životinje ne bi uplele u njih i tako ugrozile svoj život.

Plastične boce koje velika većina ljudi nesmotreno i koriste i baca na dnevnom nivou, razgrađivaće se veoma dugo – i do 500 godina! Čak i kada se saviju i zgužvaju, one nikada nisu u potpunosti biorazgradljive. Savet je da se prestane sa kupovinom plastičnih boca, a ako je to nemoguće, onda je neophodna reciklaža tog plastičnog otpada umesto bacanja u smeće.

Bačene staklene boce, flaše i tegle nestaće za neverovatnih milion godina. Na sreću, staklo nije toksično za životnu sredinu, ali u slomljenom stanju ono može i najčešće jeste štetno po ljude i živi svet. Zbog toga, staklo treba reciklirati kad god je to moguće.

Poslednje na listi, ali svakako ne i najmanje važne, jesu baterije, koje sadrže otrovne hemikalije kao što su olovo, živa, cink oksid i kadmijum. Upotrebljene baterije kada se bace u otpad ostaju u našem okruženju praktično zauvek! Veoma je važno da se baterije uvek i u svakoj prilici daju na recikliranje umesto bacanja u kantu za smeće.

Izvor: Naturalnews.com