SVE JE POČELO OD LOKALNE PILJARE

Samsung, multinacionalna kompanija koja ima veliki uticaj na ekonomski razvoj Južne Koreje, politiku, medije i kulturu, počela je kao skromno trgovačko preduzeće koje je proizvodilo i prodavalo rezance. Razvoj Samsunga u nepunih 80 godina drastično je prešao put od pravljenja rezanaca do izrade modernih komunikacionih uređaja, u čemu je jedna od najprofitabilnijih kompanija. Kako se desio ovaj razvojni put?

 

Godine 1938, Li Bjung-Čul se iz doma svoje velike zemljoposedničke porodice u Uirjeong okrugu preselio u okolinu grada Daegu i osnovao Samsung Sanghoe, koji je počeo kao malo trgovačko preduzeće sa četrdeset radnika prodajući životne namirnice i rezance koje su sami pravili. Trgovina je napredovala, pa je Li preselio svoje sedište u Seul 1947. godine.

razvoj samsunga

Kada je izbio Korejski rat, on je bio primoran da napusti Seul i krenuo je u posao sa rafinerijom šećera u Busanu, pod nazivom Čeil Jedang. Godine 1954, Li je osnovao Čeil Mojik i izgradio fabriku u Daeguu, koja je bila najveća tkačnica ikada u toj zemlji.

Iz navedenog se vidi da je Samsung bio raznovrsno preduzeće, koje se probijalo na tržište različitih privrednih grana. Li je nastojao da Samsung postane lider u širokom spektru industrija. Vrlo brzo, Samsung je proširio svoje delatnosti na polje osiguranja, hartija od vrednosti i trgovine na malo.

Godine 1947, Čo Hong Jai, osnivač Hiosung grupe, zajedno je sa Lije uloženio u novu kompaniju pod nazivom Samsung Mulsan Gongsa, koja je izrasla u današnju Samsung C&T korporaciju. Nakon nekoliko godina, Čo i Li su se razdvojili zbog razlika u stilu upravljanja. Samsung Grupa je tada podeljena na Samsung Group i Hiosung Group, Hankook Tire i druge firme.

samsung trgovina

Ovako je sve počelo: Izgled Samsungove piljare 1938. godine

Tek kasnih 60-ih godina, Samsung Grupa je ušla u elektronsku industriju i to formirajući nekoliko povezanih elektronskih preduzeća, kao što su Samsung Electronics Devices, Samsung Electro-Mechanics, Samsung Corning i Samsung Semiconductor & Telecommunications. Njihov prvi proizvod bio je crno-beli televizor.

Godine 1980, Samsung je ušao i u industriju hardvera. Njegovi rani proizvodi su bile razvodne elektronske table, koje su našle primenu u telefonskim sistemima, čime je postao centar proizvodnje mobilnih telefona, a do danas su ih proizveli više od 800 miliona. Niz preduzeća grupisan je pod sadašnjim nazivom Samsung Electronics tokom 80-ih godina prošlog veka.

U poređenju sa drugim velikim korejskim kompanijama, Samsung je azijsku finansijsku krizu tokom 1997. godine preživeo relativno bez trzavica. Međutim, Samsung Motor je prodat Renou sa značajnim gubicima. Od 2010. godine, korporacija Renault Samsung je 80,1 odsto u vlasništvu Renoa i 19,9 odsto u vlasništvu Samsunga. Osim toga, Samsung je proizveo i niz aviona u periodu od 1980. do 1990. godine, a i dalje proizvodi motore aviona i gasne turbine.

U toku 2015. godine, Samsungu je odobreno više patenata nego bilo kojoj drugoj kompaniji, uključujući IBM, Google, Sony, Microsoft i Apple.

Svedoci smo neverovatnog razvoja Samsunga i njegovog prisustva u savremenoj komunikacionoj tehnologiji, a sve je počelo od male trgovine rezancima.

Izvor: Thevintagenews.com