VELIKO PROŠIRENJE KRVNOG SUDA

Šta je Aneurizma, kako nastaje i kako se aneurizme leče

Aneurizme su ograničena proširenja krvne žile, posebno aorte ili arterija na periferiji. Spadaju u bolesti srca i krvožilnog sistema. Aneurizma (od grč. ἀνεύρυσμα – proširenje, odnosno grč. ἀνευρύνειν – proširiti), je lokalizovana vazodilatacija krvnih sudova ispunjena krvlju[1] koja je nastala kao posledica bolesti ili slabljenja zida vene ili arterije.Aneurizme se najčešće javljaju u arterijama koje se nalaze u osnovi mozga (tzv. Vilisov krug) i u aorti (glavna arterija koja odvodi krv iz srca, tada je u pitanju aortna aneurizma). Kako veličina aneurizme raste, povećava se rizik od pucanja, što može dovesti do obilnog krvarenja, drugih komplikacija, pa čak i smrti.
Krvotok i cirkulacija - Šta je Aneurizma i kako se leči

Aneurizma je kod velikih arterija ili kod pojave u mozgu smrtonosan poremećaj ako pukne.

Definicija anueurizme

Aneurizme su ograničena proširenja krvnog suda, posebno aorte ili arterija na periferiji. Nastaju zbog slabljenja određenog dela krvnog zida. Može postojati porodična sklonost ka aneurizmi, no specifični uzroci su aterioskleroza, gljivične infekcije, infekcije sifilisom, aortitis (upala aortne stijenke) ili trauma. Najznačajnija je aneurizma aorte, koja može nastati u bilo kom delu, no 3/4 se javljaju u trbušnom delu aorte (AAA). Arterioskleroza je bolest koja je najčešće udružena s aortnim aneurizmama. Ona oslabljuje zid aorte, zbog čega se zid aorte proširuje, a povišeni krvni pritisak i pušenje tome doprinose.

Faktori rizika za nastanak aneurizme su dijabetes, gojaznost, hipertenzija, pušenje, alkoholizam i nedostatak bakra.

Klinička slika aneurizme

Aneurizma abdominalne aorte najčešće počinje ispod bubrežnih arterija i često se širi prema gore u jednu ili obe ilijačne arterije. Može se javiti bol koja je tipično duboka i probadajuća, obično je trajna i najjače se oseća u lumbosakralnom području. Pacijent može imati osećaj nenormalno jakih pulsacija u trbuhu. Kod pažljivog pregleda pacijenta palpacijom trbuha, često se može otkriti široko područje u kojem se oseti pulsacija trbušne aorte, nad njom se može čuti i šum, no čak se i vrlo velike aneurizme teško mogu otkriti fizikalnim pregledom. Aneurizme koje se brzo povećavaju i koje prete rupturom često su bolno osetljive, no često mogu i rupturirati bez prethodnih simptoma. Aneurizma torakalne (prsne) aorte očituju se često dubokom difuznom (raspršenom) boli u prsnom košu, disfagiju (otežano gutanje), promuklost, hemoptizu (iskašljavanje krvi), te suvi kašalj.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok čiste krvne sudove da ne dodje do ateroskleroze i aneurizme – klikni na sliku i naruči

BioCapillary biljne kapi za cirkulaciju su 100% prirodni proizvod od lekovitog bilja. Kapi poboljšavaju i jačaju krvotok, čiste krvne sudove i predstavljaju preventivu protiv nastanka ateroskleroze.

Dijagnostička obrada

Pregled ultrazvukom (UZV) je najefikasnija pretraga i često se može jasno odrediti veličina i proširenost aneurizme. Veličina i karakteristike aneurizme mogu se definisati i CT-om (kompjuterska tomografija), posebno ako se primeni intravenski kontrast. Abdominalnom aortografijom može se odrediti veličina aneurizme i prikazati zahvaćenost drugih velikih krvnih žila. Aortografija je potrebna i opravdana kada se sumnja na proširenje aneurizme iznad bubrežnih arterija. Većina bolesnika s aneurizmom trbušne aorte ima generaliziranu arteriosklerozu, pa je stoga pre operacije potrebno proveriti kardiovaskularni status pacijenta.

Prognoza i lečenje aneurizme

Tok bolesti zavisi o veličini aneurizme; ruptura retko nastaje ako je širina aneurizme manja od 5 cm, no učestalost se značajno povećava ako je širina aneurizme veća od 6 cm. Kod svih takvih aneurizmi se stoga preporučuje hirurški zahvat, osim ako nema kontraindikacija za operaciju. Korekcija se sastoji u zameni dela krvnog suda zahvaćenog aneurizmom sa sintetskim umetkom. Na rupturu (puknuće) trbušne aneurizme aorte može se posumnjati kod pojave jake boli u donjem delu trbuha i leđima. Ovisno o jačini krvarenja, mogu uslediti hipovolemijski šok (šok usled gubitka krvi), te smrt. Ruptura ili preteća ruptura stoga se ubrajaju u hitna hirurška stanja. Rizik kod operacije rupturirane aneurizme je oko 50%, a ako dođe do zatajivanja bubrega nakon operacije, prognoza je izrazito loša.

Izvor: Pliva.hr