HRONIČNE UPALE CREVA

Kako nastaje i šta je Kronova bolest a šta je Ulcerozni kolitis. Upale creva, dijagnoza i lečenje Kronove bolesti i kolitisa

 

Ostali nazivi pod kojima su ove bolesti creva poznate su: IBD, Crohnova bolest, Ulcerozni kolitis
Upalna bolest creva ili engl. Inflammatory bowel disease (IBD) opšti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Kronovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posledica upala debelog ili tankog creva.
Upala creva i Šta je Kronova bolest i Ulcerozni kolitis - dijagnoza i lečenje Krona

Ulcerozni kolitis i Kronova bolest su bolest upale creva

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je upalna bolest debelog creva. Stvaraju se čirevi na sluznici debelog creva, često izazivajući proliv, krv i gnoj u stolici. Upala creva je obično najjača u sigmoidnom i zadnjem crevu (rektumu) i obično se smanjuje u višim delovima debelog creva.

Kronova bolest

Kronova bolest je upala creva koja se širi u dublje slojeve stenke creva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi deo tankog creeva) i prvom delu debelog creva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim, poremećaj se može razviti u bilo kojem delu probavnog sastava, uključujući anus, želudac, jednjak, pa čak i usta. Može zahvatiti celo debelo crevo ili može postojati niz čireva jedan do drugoga u jednom delu debelog creva, a može se razviti i u obliku višestrukih raspršenih skupina čireva.

Opis bolesti

Iako uzroci upalne bolesti creva još nisu poznati, genetski faktori igraju određenu ulogu. Do 25% osoba s tom bolešću ima članove porodice s tom bolesti. Rizik nasleđivanja je najveći ako boluje majka, a nakon toga brat ili sestra. Različite bakterije mogle bi biti odgovorne za Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis. Kako je upalna bolest creva mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci veruju da spoljni faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu, iako su istraživanja u tom pogledu nejasna. U jednom istraživanju je pronađeno da je velik unos masnoća, posebno životinjskog porekla, bio povezan s kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa. Velik unos šećera (osim iz voća) bio je povezan s oba upalna crevna poremećaja. Velik unos tečnosti i prehrana bogata voćem, vitaminom C i magnezijumom bili su povezani s manjim rizikom od oba poremećaja, a velik unos kalija i povrća bio je povezan s manjim rizikom samo od Kronove bolesti.

BioColon biljne kapi su sjajan prirodan preparat na bazi lekovitog bilja koji smanjuje kolitis, smiruje upale creva i produžava reemisiju bolesti kod hroničnih upala creva. Kontinuirana upotreba biljnih kapi dovodi do značajnog smanjenja tegoba i boljeg stanja.

Ko oboleva od upale creva?

Muškarci i žene jednako su skloni oboljevanju. Upalna bolest (Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest) creva dijagnosticira se najčešće u dobi između 15. i 40. godine života, ali se pojavljuje još jedna manje izražena veća učestalost pojave bolesti između 50. i 80. godine života. Oko 2% slučajeva IBD-a se pojavljuje kod dece mlađe od 10 godina, a 30% se pojavljuje kod mladih ljudi u dobi između 10 i 19 godina. IBD je često prisutan u porodicama, a muškarci i žene jednako su pogođeni. Čini se da je IBD češći kod stanovnika gradova nego sela i pojavljuje se češće u razvijenim nego u manje razvijenim zemljama, što upućuje na to da i genetski faktori i uveti okoliša, kao što je prehrana, mogu biti uključeni u njegov razvoj. Neki istraživači veruju da se bolest razvija kod osoba koje imaju genetsku sklonost koja omogućuje agensu kao što je virus ili bakterija da pokrene nenormalni imunološki odgovor. Ispitivanja su pokazala da deca s IBD-om imaju češće i ranije infekcije u detinjstvu nego deca bez tog poremećaja. Virusne infekcije tokom trudnoće takođe mogu povećati kasniji rizik od razvoja upalne bolesti creva kod deteta.

 

Simptomi Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa

Među najčešće simptome ubrajaju se proliv, opstipacija, krv u stolici, te povišena temperatura praćena umorom i gubitkom na težini.

Ulcerozni kolitis i Kronova bolest imaju mnogo zajedničkih simptoma, ali se i razlikuju u bitnim karakteristikama. Obe su hronične bolesti creva i simptomi se obično pojavljuju kod mladih odraslih osoba. Kod mnogih bolesnika, simptomi izbijaju (recidiv) nakon perioda bez simptoma (remisija); drugi pacijenti imaju stalne simptome, iako lečenje može dovesti do remisije čak i kod mnogih od tih bolesnika. Simptomi mogu biti blagi ili vrlo jaki i onemogućavati normalan život. Mogu se razvijati postupno ili izbiti naglo. Jačina simptoma i učestalost recidiva također variraju ovisno o godišnjem dobu, rizik je najveći zimi i u jesen, a najmanji leti.

Najčešći simptom kako ulceroznog kolitisa tako i Kronove bolesti je proliev. Može se pojaviti krv u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Krv može biti lako vidljiva ili vidljiva samo pod mikroskopom, u tom slučaju se naziva okultna krv.

Opstipacija se može razviti tokom aktivnog izbijanja kako Kronove bolesti tako i ulceroznog kolitisa. Do opstipacije kod Kronove bolesti obično dolazi zbog opstrukcije u tankom crevu. Kod ulceroznog kolitisa do opstipacije može doći kad upaljeno zadnje crevo šalje refleksni odgovor u debelo crevo koji dovodi do zadržavanja stolice.

Mogu se pojaviti grčevi creva zbog kontrakcije creva izazvane upalom. Jačina boli obično zavisi o jačini proliva. Bolovi u crevima mogu takođe upućivati na ozbiljna stanja, kao što su apscesi, ili perforacije crevne sluznice.

Često je prisutna povišena temperatura, umor i gubitak apetita. Ujedno bolesnik može gubiti na težini. Mogu se pojaviti tenezmi (bolna potreba za pražnjenjem creva čak i kad je zadnje crevo prazno) kao odgovor na upalu. Neurološki ili psihijatrijski simptomi mogu biti rani znakovi Kronove bolesti kad su popraćeni gastrointestinalnim problemima.

Koje pretrage creva i analize se mogu napraviti?

U dijagnostičke svrhe koriste se digitorektalni pregled, pretrage na okultno krvarenje, te kolonoskopija.

Digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom ruke lečnika) ispitivanje okultnog krvarenja u stolici (krvarenje koje nije vidljivo okom), rendgenski pregled završnog creva, sigmoidoskopija ili kolonoskopija (postupak kod kojeg lečnik pregleda donji dio debelog creva, sigmoid, osvetljenim instrumentom koji uvodi kroz zadnje crevo).

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak, nervozna creva i kolitis – klikni na sliku i naruči

Lečenje

Samopomoć + lekar porodične medicine

Ulcerozni kolitis se smatra blagim ako bolesnik ima sledeće simptome: četiri ili manje stolica dnevno, samo povremeno krv u stolici, normalnu temperaturu, puls i nalaz hemoglobina i crvenih krvnih stanica, nema promena na rendgenskoj snimci debelog creva. Kod blageKronove bolesti, bolova u stomaku nema ili su blagi. Bolesnik se oseća dobro ili skoro dobro. Komplikacije izvan probavnog sistema su malobrojne ili ih nema. Lekar ne može otkriti nikakvu masu pritiskom na trbuh. Nalaz crvenih krvnih zrnaca je normalan ili skoro normalan i pacijent nema premalu telesnu težinu. Uz pravilan režim prehrane koriste se i lekovi i to kortikosteroidi, sufasalazin ili mesalazin.

Kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju se BioColon kapi.

Specijalističko lečenje

Ulcerozni kolitis se smatra ozbiljnim ako su prisutni sledeći simptomi: više od šest stolica dnevno, česta ili stalna krv u stolici, povišena temperatura, brz puls, anemija, nenormalan rendgenski nalaz debelog creva, bolovi u trbuhu na pritisak, uz moguću nadutost. Hirurško uklanjanje debelog creva jedini je lek za ulcerozni kolitis, ali bolest uveliko varira u jačini.

Kronova bolest se ne može izlečiti ni operativnim putem. Kod teške Kronove bolesti, bolesnik ima stolicu toliko često da to zahteva opijate ili druge jake lekove protiv proliva. Bolovi u trbuhu su jaki i obično smešteni u donjem desnom delu trbuha (međutim, treba napomenuti da bolovi ne moraju upućivati na stvarno mesto poremećaja, što je fenomen poznat kao prenesena bol). Nalaz crvenih krvnih zrnaca je nizak. Bolesnik se loše oseća i ima komplikacije koje mogu uključivati gubitak na težini, bolove u zglobovima, upalu očiju, crvenilo kože ili čireve na koži, fistule, apscese i povišenu temperaturu. Potrebno je bolničko lečenje i dobar program (parenteralne) prehrane.

Prognoza bolesti

Prognoza za ulcerozni kolitis. U jednom desetogodišnjem ispitivanju, 87% bolesnika imalo je potpunu remisiju nakon samo jednog napada, a kod samo 8% razvilo se hronično stanje. Stopa smrtnosti je generalno ista kao i u opštoj populaciji, iako je viša kod bolesnika s ulceroznim kolitisom koji su imali jake početne napade ili opsežnu bolest.

Prognoza za Crohnovu bolest. Iako periodi bez znakova bolesti kod nekih bolesnika mogu trajati godinama ili decenijama, recidivi su pravilo.

Prevencija upala creva

Redovne kontrole i lekarski pregledi potrebni su kod osoba s velikim rizikom razvoja upalne bolesti creva (koji imaju rođake s dijagnosticiranom bolešću).

Telefon za naručivanje BioColon kapi u Srbiji:  065 970 7777    

E mail za naručivanje:  [email protected]

Naručivanje BioColon kapi za BiH i RS: (+387) 066 271 012

Izvor: Pliva.hr