STRAH OD VOŽNJE

Da li vas strah od vožnje ograničava u svakodnevnom životu? Evo kako da ga prevaziđete!

 

Prvi čas vožnje je nekako i prošao. Uspeli ste da ispoštujete čitav proces, „odvozite“ sve časove i na kraju položite vozački ispit. Prošli su dani, meseci, godine… a vi još uvek niste uspeli da se odvažite na taj korak – da samostalno sednete za volan.

strah od vožnje

Bilo je pokušaja, nije da nije, ali strah od znakova, drugih vozila na putu, od kontrole i gubitka iste nad vozilom, sve više vas je sputavao. Ne brinite, niste sami, jer milioni ljudi na svetu pati od ovog straha, među kojima su čak i iskusni vozači.

Šta je strah od vožnje?

Imajte na umu pre svega, da strah od vožnje, nije strah od same vožnje. Već strah od napada panike koji se javljaju u toku vožnje. I za razliku od fobija, koji predstavljaju iracionalne strahove, strah od vožnje nije iracionalne prirode, već potiče od svesnosti rizika i odgovornosti koju vozač nosi sa sobom za volanom. Stoga je najpre bitno kako da naučite da kontrolišete svoje napade panike i steknete sigurnost za volanom. Postoje mere koje možete sami preduzeti kako biste sebi u mnogome olakšali život.

Kreirajte prijatno okruženje u automobilu

opel_astra_Wellness

Neka vam automobil bude meste gde ćete se osećati relaksirano i gde će vam provođenje vremena postati uživanje. Proizvođači automobila sve više vode računa o tome da svojim kupcima obezbede maksimalan ugođaj. Tako je kompanija Opel od svoje nove Astre kreirala pokretni „spa centar“, sa ugrađenim masažerima u sedištima i inkorporiranim osveživačima vazduha. Ako vam automobil ujedno postane i mala wellnes oaza, nećete se libiti da provodite više vremena u njemu i da takvo iskustvo percipirate kao pozitivno.

Posvetite se učenju vožnje

Ukoliko je prošlo dosta vremena od kada ste položili vozački ispit, nije na odmet da uzmete dodatne časove vožnje. Za početak, probajte da neko vreme vozite u društvu osobe od poverenja koja je ujedno i iskusan vozač. Vozite polako i trudite se da steknete rutinu, tako da vam kasnije pažnja ne bude usmerena na operacije kao što su promena brzine ili uključivanje signalizacije, već na dešavanja na putu.

Steknite poverenje u sebe i u svoj automobil

Opel_Astra_open_eye

Ukoliko ste već usavršili upravljanje automobilom, za šta je potrebno iskustvo, znajte da ostatak vožnje zavisi od vaše koncentracije i pažnje. Dakle, vi upravljate automobilom, a ne on vama. Da biste imali poverenja i u automobil, prvenstveno je važno da isti bude u potpunosti ispravan. Verovali ili ne, različiti tipovi automobila odgovaraju različitim ljudima. Vaš automobil bi trebalo da vam u potpunosti „leži“ kako vam sama vožnja ne bi predstavljala neprijatno iskustvo. Pre kupovine, dobro se informišite o performansama automobila, jer mnogi proizvođači sada obezbeđuju dodatnu sigurnost. Vratićemo se na primer Opel Astre koja u sebi ima ugrađen „Open Eye“ sigurnosni sistem koji opaža sve ono što vama može da promakne. Na primer, upozorenje na mogući sudar sa vozilom ispred – Open Eye kamera prati brzinu vozila ispred vas, kao i vaše međurastojanje, i ukoliko je potrebno, automatski smanjuje brzinu vašeg vozila. Ova sjajna naprava takođe prepoznaje sve značajne saobraćajne znakove, ali vas i upozorava ukoliko ste izašli iz sopstvene trake. Dovoljno razloga koji će vam omogućiti sigurnost i poverenje u vožnji.

Vežbajte duboko disanje

Ukoliko preduzmete sve mere i ipak dodje do napada panike, potrebno je da primenite tehniku dubokog disanja. Duboko disanje smanjuje tenziju i povećava koncentraciju. Istovremeno, vraća vas u trenutak u kome se nalazite i skreće pažnju sa negativnih misli na dešavanja u okruženju. Ovu tehniku možete najpre uvežbati kod kuće, a zatim je primenjivati kada god se nađete u nezahvalnoj situaciji. Ubrzo, napadi panike će postati sve ređi, a vaša sigurnost u vožnji sve veća.