OD SCENE DO SPEKTAKLA

Dok je pisao određene scene za film “Sedam godina vernosti”, scenarista i reditelj Bili Vajlder nije mogao ni da zamisli da će jedna bela „leteća haljina“ i nežni povetarac ući u istoriju filma. Usnimljeni kadar nemirne hajine nije mogao da se pusti „u komadu“ iz više razloga.

 

Čak i oni koji nikada nisu gledali ovaj film znaju za scenu gde platinasta Merilin stoji u beloj haljini iznad ventilacione rešetke metroa u trenutku kada joj vetar zadiže haljinu, što je jedna od najupečatljivijih scena zlatnog doba Holivuda i istorije filma uopšte.

leteća haljina

U filmu, bela „leteća haljina“ se pojavljuje u sekvenci u kojoj su slavna MM i njen partner Tom Juel tek izašli iz čuvenog “Trans-Lux” teatra na Menhetnu, gde su gledali horor film “Čudovište iz crne lagune”. Čuvši da u tom trenutku prolazi voz u podzemnoj železnici, bezimena devojka koju u filmu igra Merilin Monro, zakoračila je tačno iznad rešetke i rekla: “Ooh, da li osećaš povetarac iz metroa?” (Ooo, do you feel the breeze from the subway?). Ali, ono što se desilo iza snimanja ove scene je nešto što je ovaj kadar učinio popularnijim nego ceo film.

Planirano je bilo da se scena snimi na ulici ispred “Trans-Lux” teatra u 1 sat posle ponoći 15. septembra 1954. godine. Prisustvo platinaste filmske zvezde i kamera izazvalo je radoznalost stotine obožavalaca. Dakle, ono što je trebalo da bude redovno snimanje filmske scene pretvorilo se u medijski spektakl. U takvim uslovima nije bilo moguće snimiti scenu pred oko 5.000 posmatrača, koliko ih je u tom trenutku okruživalo Merilin, koji su veoma često prekidali snimanje bodreći je, a ona je sve više, sasvim dekoncentrisano, mašila svoje replike.

Prizor nasmejane Merilin koja se fantastično “bori” sa svojom haljinom bio je zabavan svima, osim njenom tadašnjem suprugu Džou Di Mađu, koji je bio veoma besan dok su drugi gledali u njene noge i zavirivali ispod. Ovu haljinu je Di Mađo mrzeo, a navodno je ovaj “incident” na snimanju odigrao važnu ulogu u njihovom kasnijem razvodu.

Snimanje samo ove scene potrajalo je oko tri sata, ali ni posle tog vremena, snimljeni materijal nije bio upotrebljiv zbog buke koju su pravili okupljeni fanovi. Zato je reditelj Vajlder bio primoran da ponovo oživi ovaj trenutak na setu u čuvenoj producentskoj kući “20th Century Fox”. Kompletna scena u kojoj Merilin Monro stoji sa podignutom haljinom nikada se nije pojavila u filmu. Kadar koji je iskorišćen prikazuje samo njene noge, a ne celu dužinu snimka, tako da se jasno vidi rez gde je snimak isečen.

Nakon smrti Merilin Monro 1962. godine, kostimograf Vilijam Travilja sačuvao je haljinu zaključanu sa mnogim drugim kostimima koje je napravio za glumicu, iako se godinama pričalo da je deo izgubljene kolekcije. Tek nakon njegove smrti 1990. godine, kostime je prikazao njegov kolega Bil Saris. Haljina je završila u privatnoj kolekciji glumice Debi Rejnolds, koja je govoreći o čuvenom komadu odeće, navela da je tokom godina ta haljina požutela.

Međutim, 2011. godine, Rejnolds je najavila da će prodati celu kolekciju na aukciji, koja će biti održana u fazama. Prva faza održana je 18. juna te godine, a pre aukcije, procenjeno je da će ova haljina biti prodata po ceni između 1 i 2 miliona. Desilo se da je ova, možda i najčuvenija haljina koja se ikada pojavila na pokretnim slikama, prodata za neverovatnu cenu veću od 5.6 miliona dolara.

Izvor: Thevintagenews.com