HUMANOST VAN TERENA

Da li Novak Đoković dovoljno radi za Srbiju? Na ovo pitanje najbolji odgovor je da se navedu sve Novakove humanitarne aktivnosti koje je uradio tokom svoje karijere, bar one za koje znamo. Mini istraživanje sprovedeno u ovom smislu podstaknuto je povremenom polemikom koja se javi na društvenim mrežama, a tiče se njegovog doprinosa van teniskog terena.

 

Istina je da Novak Đoković pomaže svome narodu i državi pod čijom zastavom igra, iako živi u Monaku i ne plaća porez Srbiji. Ipak, Novakove humanitarne aktivnosti ni na koji način se ne mogu dovesti u pitanje.

novakove humanitarne aktivnosti

Ovo je samo deo humanitarnih akcija koje je Đoković sproveo samostalno ili pomoću svoje fondacije, a koje su bile medijski propraćene.

– Nakon osvajanja turnira u Rimu, Novak je celu nagradu od 500.000 dolara dao za poplave u Srbiji, a putem „Fondacije Đoković“ još preko 100.000 dolara. U to vreme Novak je izneo kritiku na račun svetskih medija da malo izveštavaju o poplavama, BBC je prvi reagovao na njegove reči i pokrenuo medijsku priču o poplavama u Srbiji.

– Nakon osvajanja turnira u Indijan Velsu Novak je dao 100.000 dolara za manastir Gračanicu i otkup zemljišne parcele Padalište. Manastir je morao odmah da otkupi parcelu inače bi zauvek bila otuđena od manastira.

– Novak je naterao jednog od svojih glavnih sponzora, japansku kompaniju „Uniklo“ da svoj humanitarni fond usmere na Srbiju, kao i pomoć izbeglicama koje su išle kroz Srbiju.

– Fondacija Đoković donirala je 750.000 dolara za program inovativnih usluga koje će smanjiti rizik za nepotrebno razdvajanje porodice i institucionalizacije dece.

– Novakova Fondacija se posebno bavi pomoći deci, vrtićima, školama, porodicama sa mnogo projekata: renoviranje vrtića „Leptirić“ u Dimitrovgradu, dečiji seminari u čast Nikole Tesle u Beogradu, adaptacija dečijeg pozorišta „Boško Buha“, izgradnja teniskog terena za decu u Priboju, projekat „Školice života“ u kojem se obnavljaju vrtići širom Srbije u ekonomski slabijim sredinama, renoviranje vrtića „Bubamara“ u Novom Sadu, organizovanje eskurzija i izleta za decu u okviru projekta „Drugarijada“, doniranje knjiga deci povodom Svetskog dana knjige, donacija biblioteci igračaka u Kragujevcu, donacija bicikala deci iz ugroženih područja, novogodišnji paketići za decu iz hraniteljskih porodica, kabinet fizike za osnovnu školu „Laza Lazarević“ i mnogi drugi brojni projekti.

– Novak je uspeo da u okviru njegovog humanitarnog fonda Srbiji pomaže i veliki ruski biznismen i dobrotvor, Genadij Timčenko.

– Novak je pomagao manastire Hilandar i Svete Arhangele kod Prizrena i učestvovao u stipendiranju dece, posebno dece sa Kosova i Metohije.

– Donirao je pomoć deci ometenoj u razvoju u Banja Luci, kao i pomoć za zemljotres u Kraljevu.

– Dao je najveću pojedinačnu donaciju za operaciju male Tijane.

– Donirao je 3.000.000 dinara za odlazak naših sportista na Specijalnu olimpijadu.

I ovde sigurno nije kraj za sve Novakove humanitarne aktivnosti, pritom se ne osvrćući na trenutni uticaj koji ima Đoković u sportu i svetu uopšte, koji pronosi ime Srbije, što se ne može izraziti kvantitativno kroz novac.

Hvala, Novače!

Izvor: FB profil Studenti za istinu