Koga je sve inspirisala boginja Nike?

Logo kompanije Nike dizajnirala je, tada studentkinja, Karolina Dejvidson, i za to je plaćena samo 35 dolara.

Boginja Nike

Američka multinacionalna kompanija Nike pravi najprodavaniju sportsku opremu na svetu. Patike kompanije Adidas i kompanije Reebok su njeni glavni konkurenti, ali Nike suvereno vlada najvećim tržištem sportske opreme na svetu – Amerikom. Van granica Amerike, ostali sportski brendovi tu i tamo mogu da pariraju ovoj bogatoj i uspešnoj kompaniji. Dakle, Nike pobednički vlada svetskim tržištem sporta.

Da li su, dajući naziv ovoj firmi po grčkoj boginji pobede, osnivači znali da će Nike opravdati svoj naziv? Inače, prvobitno je ova kompanija trebalo da nosi naziv „Dimension 6“.

Grčka boginja Nika – neustrašiva ratnica koja uvek pobeđuje

Personifikaciji pobede, grčkoj boginji pod nazivom Nika, ekvivalentna je rimska boginja Viktorija. Postoji nekoliko verzija mita o njenom poreklu, ali najčešći je onaj po kom je Nika ćerka titana Palanta i okeanide Stige, sestra Zelosa (Rivalstvo), Kratosa (Snaga) i Bije (Sila) i unuka Okeana. Stereotipno je predstavljena sa zlatnim sandalama, krilima i pobedničkim vencem od lovorovog lišća. Zanimljivo je da su je Spartanci prikazivali zarobljenu u lancima, da ih pobeda nikad ne bi napustila.

Legenda kaže da je Nika, zajedno sa svojom braćom, bila bliska sa Zevsom, vrhovnim božanstvom grčkog Panteona. Njihova majka Stiga ih je dovela Zevsu kad se on pripremao za takozvani „rat Titana“ ili „Titanomahiju“, protiv starijih božanstava. Sve četvoro je određeno da stoje uz Zevsa. Nika je u tom velikom ratu, gde je Zevs svrgnuo svog oca sa prestola i postao vrhovni vladar, preuzela ulogu vozača bojnih kola, a kao takva je i često prikazana u klasičnoj grčkoj umetnosti.

Nika je letela oko bojnog polja, nagrađujući pobednike slavom i bogatstvom, i krunišući ih vencem od lovorovog lišća. Nika, pored ratnih pobednika, ovenčava i pobednike atletskih i muzičkih nadmetanja. Nika je često naslikana sa lirom u ruci, zbog njene povezanosti sa muzičkim nadmetanjima. Ona je simbol pobede i u ratu i u miru. Jednostavno, predstavlja simbol grčke ljubavi prema pravom, iskonskom nadmetanju. Često je prikazivana uz Atinu i Aresa, a po nekim verzijama mita upravo je Ares, bog rata, njen otac.

Za Niku se veže epitet „brzonoga“, a po mitologiji posedovala je sposobnost letenja i pretvaranja u pticu. Međutim, Nika nije okarakterisana kao savršena boginja. Naime, njena mana je kapricioznost, ona je jogunasta. To je sasvim u skladu sa grčkim shvatanjem božanstava – oni nalikuju ljudima, i baš kao i svi mi, imaju svoje vrline i mane, pa jesu moćni, ali ne i savršeni.

Važna figura Nike u antičkoj grčkoj umetnosti

Nika sa Samotrake“, odnosno „Krilata pobeda“ najpoznatije je delo nastalo tokom helenističkog perioda. Danas se nalazi na glavnom stubištu Luvra, u Parizu. Nastala je oko 190 p.n.e. u slavu pobede nad Antiohom III, sirijskim vladarom. „Nika sa Samotrake“ visoka je 2,4 metara i možda je njen najlepši deo iluzija providnosti tkanine koja je na njoj. Predstavljena je kako stoji na pramcu broda i kreće se napred. Autor ovog remek-dela je pored svih nagađanja, i dalje nepoznat, a skulpturi, nažalost, nedostaju ruke i glava.

Postoji i skulptura „Nika bez krila“ (Nika Apteros) koja je napravljena tako da ova boginja nikad ne bi mogla da napusti Atinu. Prema grčkoj mitologiji, Nika je bila bliska sa boginjom Atinom. Ta veza se naročito razvila nakon Maratonske bitke u kojoj su njihove snage bile udružene zarad ratne pobede. U Partenonu, njihovo prijateljstvo je prikazano tako da je Nika predstavljena kako stoji u Atininim ispruženim rukama. Često se i sama Atina prikazuje kao Nika, sa krilima. Tu je došlo do mešanja dva mita, usled simboličke povezanosti obe ove grčke boginje.

Kako je nastao čuveni logo Nike-a?

Kompanija Blue Ribbon Sports je 1971 promenila svoj naziv u Nike, pa je novi logo bio neophodan. Džef Džonson, prvi zaposleni u ovoj kompaniji, navodno je sanjao boginju Niku i tako kumovao novom nazivu.

Logo kompanije Nike dizajnirala je, tada studentkinja, Karolina Dejvidson, i za to je plaćena samo 35 dolara. Međutim, dobila je kasnije i kompanijske deonice, tako da joj se rad itekako isplatio. Jednom je izjavila da joj je trebalo otprilike 17 sati da završi sa osmišljavanjem i stvaranjem logoa. Prilikom stvaranja čuvenog Swoosh-a, ova dizajnerka se poslužila upravo skulpturom „Nika sa Samotrake“. Naime, krila Nike su joj poslužila kao glavna inspiracija.

Karolina Dejvidson kaže da je crtala ideje na papirnoj maramici i onda ih stavljala na patike, da vidi koji najbolje odgovara. Međutim, vlasnici kompanije u početku uopšte nisu bili preterano oduševljeni ovim rešenjem, čak su je pitali koje još ideje ima, ali su ga ipak prihvatili kao konačno. Vreme je pokazalo da nisu pogrešili. Zabeleženo je da je Fil Najt, prvi čovek kompanije Nike, kada je prvi put video logo rekao „da mu se ne dopada mnogo, ali da će se možda navići na njega“.

Ko je još bio inspirisan Nikom?

Zanimljivo je da je Nika najčešće lice na grčkim novčićima. Pored toga što je sportska kompanija Nike nazvana po ovog grčkoj boginji, njom su bili inspirisani i osnivači prvog svetskog prvenstva u fudbalu jer je trofej „Žil Rime“ napravljen na osnovu figure Nike. Od 1928. godine, na poleđini svake olimpijske medalje nalazi se figura Nike koja nosi list palme u desnoj ruci, a pobednički lovorov venac u levoj. Zaštitni znak Univerzitea u Melburnu takođe je boginja Nika. Logo automobilske kompanije Rols-Rojs, kao i logo Honde, inspirisan je Nikom.

Krilate patike – Nike Talaria

Kompanije Nike je jedan model patika iz 1997. nazvala Talaria, a i dalje ima modele sa tim nazivom. To je pojam koji se vezuje za Hermesa, grčkog božanskog glasnika, jer se kretao pomoću sandala koje su imale krila, odnosno talariu, na sebi. I Adidas je koristio ovaj pojam u stvaranju određenih modela. Međutim, superiorno dinamične Nike patike nisu povezane samo sa Hermesom, nego i sa boginjom Nikom, čiji su simbol takođe krila.

Boginja Nika odredila je celokupan imidž i zamisao kompanije koja se zove po njoj.