ŽERBO PITA SA MAKOM

Tradicionalni mađarski kolač su šarene žerbo kocke, a ovo je na isti način šarena žerbo pita sa makom. Nema sumnje da će se dopasti svim ljubiteljima starinskih patišpanj kolača.

žerbo pita

Za testo:
400 grama brašna
200 grama putera
2 kašike šećera
100 ml mleka
1 svež kvasac
1 jaje

Za fil:
300 grama šećera
300 grama mlevenog maka
300 grama marmelade od kajsija

Način pripreme:
Pripremamo testo. U šerpu, na šporetu, sipamo mleko i dodamo 2 kašike šećera. Kada rnleko postane toplo sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo kvasac, jednu kašiku brašna, promešamo i ostavimo kvasac da odstoji. U veći sud stavimo puter, jaje, razmekšani kvasac i izmutimo mikserom. Dodamo brašno i zamesimo testo rukom. Na pobrašnjenoj radnoj površini od testa razvučemo duguljastu formu. Formu isečemo na tri jednaka dela. Testo stavimo u nabrašnjenu tepsiju. Poprskamo uljem i ostavimo da odstoji 30 minuta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini od prvog dela testa razvučemo koru. Pomoću oklagije koru stavimo u tepsiju i premažemo marmeladom. U dublji sud stavimo šećer, mleveni mak i promešamo. Zatim fil nanesemo na marmeladu.

Od drugog dela testa razvučemo koru i nanesemo na fil. Koru premažemo marmeladom. Na marmeladu nanesemo fil. Od trećeg dela testa razvučemo koru i nanesemo na fil. Viljuškom izbodemo koru na više mesta. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Pitu sečemo na parčiće i pomoću cediljke nanesemo šećer u prahu preko kolača.

Prijatno!