NAČELO BIODIVERZITETA

Kao mešane vrste, u bašti se najčešće gaje biljke prijatelji koje međusobnim delovanjem potpomažu rast i razvoj, odnosno čine deo zaštite povrća od bolesti, štetočina i korova. Poznat je primer gajenja pasulja u usevu kukuruza, kao i primer uzajamnog potpomaganja mrkve i crnog luka.

 

Već smo pisali o povrtnim vrstama koje jedna drugu podržavaju u toku rasta, a ovde ćemo se baviti drugim biljkama koje možete uzgajati uz povrće kako bi od njega oterali štetočine i čuvali ih od bolesti ili korova.

biljke prijatelji

Sadnja određenih cvetnih biljaka uz povrtne vrste

Poznat je primer pozitivnog efekta gajenja pasulja u usevu kukuruza. Kukuruz, pasulj i tikve primer su pozitivnih međusobnih odnosa i oni su osnova prirodne bašte. Kukuruz stvara dobru mikroklimu za pasulj koji obogaćuje zemljište azotom, a tikve sa dugim i polegljivim stablom čine dobar malč, čuvaju vlažnost zemljišta i smanjuju zakorovljenost.

Uz ove vrste na severnom delu bašte se gaji suncokret kao zaštita od vetrova i zamka za lisne vaši.

Široku primenu u ekološkim metodama gajenja imaju dve već poznate povrtarske vrste “koje se vole”. To su mrkva i crni luk. Mrkva svojim mirisom i korenskim izlučevinama odbija lukovu muvu, a crni luk mrkvinu muvu.

Kao i druge korisne biljke prijatelji i ove dve vrste se odlikuju visokim sadržajem eteričnih ulja, pa se njihov međusobni uticaj bazira i na biohemijskim efektima.

Naizmenična setva dva do četiri reda mrkve i crnog luka moguća je u njivskoj proizvodnji i zbog nekih zajedničkih svojstava. Naime, obe vrste imaju sitno seme, dugi period nicanja, a seju se u rano proleće.

Gajenje biljaka prijatelja osim biološke koristi u celogodišnjoj kombinaciji povrća, cveća i aromatičnih vrsta daje uređenoj površini bašte i njive i poseban estetski izgled. To je značajno za razvoj multifunkcionalnog povrtarstva, gde bašta postaje i mesto opuštanja, odmora, edukacije – jednostavno mesto povratka prirodi.

Biljke prijatelji povrća su grupa različitih gajenih vrsta, povrća, cveća, aromatičnih i ratarskih vrsta koje sa povrćem čine uspešnu zajednicu. Zajedništvo useva počiva na međusobnom uticaju različitih vrsta koje je poznato u prirodi i čini osnovu biodiverziteta. Biljke prijatelji pokazuju različit uticaj.

Biljke “zamke” su veoma atraktivne za neke štetne insekte u povrtarstvu. Tako su bob, dragoljub i suncokret odlični domaćini za crne, crvene i zelene lisne vaši, a raštan najviše privlači buvač i tako štiti druge kupusnjače. Ove biljke posejane u bašti smanjuju napad štetnih insekata i prave su zamke za štetočine.

Prikazaćemo tabelom kako deluju biljke prijatelji na određene vrste povrća.

biljke prijatelji gaje se uz povrće

Izvor: “Bašta zelena cele godine”, prof. dr Branka Lazić