PRIČA O „LETEĆEM TANJIRU“

Igračka koja je osvojila svet pedesetih godina prošlog veka bio je „leteći tanjir“ – frizbi. Odlična zabava koja podrazumeva lansiranje ovog tanjira imala je još zabavniju priču od samog nastanka. Kako se desilo da posuda u kojoj se prodavala pita postane planetarno popularna igrica za sve generacije.

 

Civilni ratni veteran po imenu Vilijam Rasel Frizbi osnovao je 1871. godine “Frisbie Pie Company“ u gradu Bridžportu, u američkoj državi Konektikat. Vilijam je došao na ideju da započne sopstveni biznis vrlo brzo nakon što se rat završio i isto tako brzo mu je pošlo za rukom da napravi uspešnu kompaniju koja je proizvodila pite. Prema podacima iz 1956. godine, ta njegova kompanija prodavala je neverovatnih 80 hiljada pita dnevno!

frizbi

Iako su pite koje je proizvodio Frizbi bile dobre, posude u kojima su se te pite servirale i prodavale, počele su da lete svuda naokolo i tako nadmašile slavu i kvalitet sadržaja u njima!

Ispostavilo se da metalno posuđe koje je na dnu imalo utisnuto „Frisbie’s Pies“ može da se koristi više od jednog puta. Osim što je održavao pitu svežom, ravni metalni sud kružnog oblika u kom se pakovala pita pokazivao je i neke od aerodinamičkih svojstava. To je primećeno najpre od strane radnika u pekari, a zatim su to isto primetila i lokalna deca, pa su radnici u pauzama između posla, a deca tokom igre, počeli da se dobacuju ovim posuđem. Ubrzo je tokom pedesetih godina prošlog veka ovo posuđe postalo svetski fenomen. Jednostavna „igračka“ pretvorila se u simbol razonode i slobodnog vremena.

“Frisbie Pie Company“ nastavila je sa pravljenjem pita, ali kada je „nusprodukt“ te svoje proizvodnje došao do Voltera Morisona, pilota iz Drugog svetskog rata, ideja o razvijanju biznisa samo na osnovu posude za pite je stvorena. Morison je bio dobro upućen u nauku o aerodinamici, pa je inspirisan frizbi posudom, napravio novu igračku koja leti i nazvao je „Whirlo-way“. Naziv je kasnije promenjen u „leteći tanjir“, a na kraju je postao „Pluto platter“.

Ipak, Morison nije bio mnogo uspešan u prodaji svog proizvoda. Bio je dobar pronalazač, ali ne baš vešt u marketingu. Kada je poznata američka kompanija iz Kalifornije “Wham-O” (inače poznata po proizvodnji jedne druge planetarno popularne igračke – “hula-hopa”) čula za njegov pronalazak, ona mu je otkupila prava za taj njegov leteći tanjir „Pluto platter“.

Jednom prilikom, osnivači kompanije “Wham-O” su u Konektikatu posmatrali učenike koji su se dobacivali frizbi posudama. Osnivačima se to dopalo, a da ne bi došlo do krađe prava koje je imala “Frisbie Pie Company“, oni su ime te igračke napisali drugačije, ali se isto izgovaralo. Tako je 1957. godine rođen frizbi (Frisbee)!

Ovo je bila velika stvar za kompaniju “Wham-O” koja je u startu imala prodaju veću od 300 miliona frizbija, što je i današnja brojka koja se vrti kada je reč o prodaji ove igračke. Iako danas na tržištu postoje brojne frizbi imitacije, samo se frizbi sa oznakom “Wham-O” na dnu smatra originalnim i pravim.

“Frisbie Pie Company“ nije imala sreće da nastavi uspešno da posluje. Već naredne godine, 1958, kompanija je zatvorena i prodata drugoj. Iako odavno ne postoji, ova inicijalna kompanija odakle je frizbi potekao, obezbedila je mesto da se nađe u modernoj istoriji igračaka i zauzela kakvu-takvu poziciju u popularnoj kulturi.

Osim toga, da “Frisbie Pie Company“ nije sasvim zaboravljena, svedoče i brojne originalne metalne posude u kojima se nekada isporučivala Frizbi pita, a koje se danas prodaju na aukcijama po visokim cenama.

Izvor: Thevintagenews.com