JELO SA RUSKOG DVORA

„Beef Stroganoff“ ili govedina Stroganov je poznato internacionalno jelo koje je poteklo iz ruske kuhinje. Originalni recept bazira se na dinstanom junećem mesu u sosu od kisele pavlake, ali postoji više varijacija na temu. Ovo je jedna od mnogih.

 

Jelo je dobilo naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka. Pretpostavlja se da je ime posvećeno grofu Pavelu Stroganovu.

govedina stroganov

Sastojci:
500 grama goveđeg filea
1 glavica crnog luka
250 grama svežih šampinjona
1 kašika brašna
1 kašika senfa
1 goveđa kocka za supu
1 limun
2 kisela krastavca
125 ml kisele pavlake
ulje
so i mleveni crni biber

Način pripreme:
Fileu odstranimo masne delove, isečemo na tanke duguljaste parčiće, posolimo i pobiberimo. Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Šampinjone isečemo na listove. Kisele krastavce isečemo na polukrugove. U šerpi na zagrejanom ulju pržimo parčiće mesa. Isprženo meso izvadimo rešetkastom kašikom i stavimo u činiju.

U istu šerpu stavimo isečen crni luk i šampinjone da se prže. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Vratimo parčiće mesa u šerpu, dodamo senf i brašno.

U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Supu dodamo u šerpu sa mesom i promešamo. Dodamo kisele krastavce i ostavimo sadržinu da se kuva 30-ak minuta. Zatim dodamo sok od limuna, pavlaku, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Jelo je gotovo i ono se može servirati uz prethodno kuvani pirinač. Uz ovo jelo preporučuje se rashlađeno kvalitetno suvo crveno vino sorte Kabarne Sovinjon.

Prijatno!