Internet reklame i njihova rasprostranjenost

Unutar mreže ili mesto poznatije kao Internet je ono mesto bez kojeg većina nas ne može da zamisli svoju svakodnevicu. Ali retko ko da se zaista zapitao kako ovaj, ako ga možemo nazvati izum zaista funkcioniše. Odmah da napomenem da ni ovaj tekst neće obezbediti te informacije, nego će pomoći da se zapitamo koliko se i kako reklame provlače u gotovo svakodnevnom pretraživanju (trudićemo se da izbegnemo floskule na koje stalno nailazimo).

net

Često smo u prilici da vidimo kako se internet, upotreba računara, komentariše u negativnom kontekstu, i to obično od strane ljudi čiji posao nije usko povezan i zavisan od email-a, Skype-a, i sl. Sa druge strane, svakodnevno se povećava broj onih koji “za svoj hleb“ zarađuju baš tu, na “promaji“ informacija, oglasa, ponude, potražnje, razbibrige, ideja, poslova, edukacije. Pa tako, dok otvorimo sajt da pročitamo vest koja nas interesuje, pred očima nam “iskače“ 5 novih koje nas uopšte ne zanimaju. Ali, bombastični naslovi propraćeni sa “FOTO“, “VIDEO“, i sl. manipulišu našom radoznalošću, pa nakon pregledanja pomenutog snimka shvatimo da smo izgubili nekoliko minuta (ponekad i više) jer smo videli nešto što nam u suštini nije ni od kakve koristi. Kao narod koji se večito skriva od promaje, tako i u ovom slučaju mi se štitimo “ad-blocker“-ima. I sve je to u redu dok ne poželimo da pogledamo online film za koji smo uslovljeni da isključimo blokator, a nakon što ga isključimo – gomila informacija nam “poleće“ u oči! I što treba i što ne treba!

02

Pa tako dok pretražujemo film “The Expendables’‘ možemo ugledati “smršajte 50 kg i neka Vas kozmetičari mrze zbog OVOG!“. Veoma je važno voditi računa ko sedi pored vas, jer obično ona generacija +60 ne razume da te reklame nemaju nikakve veze sa vama, i da one iskaču svima (iz iskustva poznanika koji svojoj baki nije mogao da objasni da reklama na njegovom računaru “tiketi čekaju samo na tebe“ ne znači da se počeo kockati, a da ne spominjem i druge tipove reklama).

03

Sa druge strane, ako npr. želite da se informišete o cenama ili karakteristikama automobila, i na pretraživač ukucate npr. “Opel automobili“, pretraživač vas lako može pitati da li ste tražili “nova Opel Astra“. Ali takođe, pretraživač može i da ponudi dodatnu opremu za auto, koja vas uopšte u datom trenutnku ne zanima, ali eto ima povezanosti, što i nije tako loše u odnosu na one pomenute nepovezane ponude. I kada bolje razmislim, sve te reklame i ne bi tako nervirale kada bismo za uzvrat dobili kvalitetan predmet svoje pretrage (film, pesmu, knjigu, itd), a ne umesto toga da dobijemo 1024 virusa, izgubljenih 50 minuta na “klikni ovde, klikni tamo“, i na kraju “file doesn’t exist“. To takođe spada u reklamu, ali više u anti-reklamu.

Autor: Mirjana Tadić