SAVETI IZ PRVE RUKE

Održavati kuhinjski pribor i posuđe za jelo urednim važna je stavka u vođenju domaćinstva, bar kada je reč o pripremanju hrane. Svako jelo, osim toga što je poželjno da bude ukusno i na oko privlačno, mora biti servirano u čistom posuđu uz besprekorno uredan pribor.

 

Nije bitno samo ono što će biti izneto na trpezu. Jednako je važno da se, uz pripremanje hrane, higijenski pravilno održava kuhinjsko posuđe u kome se sprema i poslužuje hrana, kao i pribor za jelo.

kuhinjski pribor i posuđe

Kuhinjska krpa uvek treba da je čista, a najkvalitetnija je ona od prirodnih materijala. Pre pranja, nekoliko sati je ostavite u slanoj vodi. Da biste izbegli neprijatni miris koji krpa primi posle duže upotrebe, setite se da je s vremena na vreme potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali jednu kašiku sirćeta i soli. Posle sat vremena isperite krpu u hladnoj vodi.

PRIBOR ZA JELO

– Pribor za jelo imaće divan sjaj ako ga prokuvate u vodi u kojoj se kuvao krompir.

– Ako su se na priboru stvorile pege istrljajte ih limunovim sokom, isperite vodom i obrišite. Potamneli pribor možete istrljati krpom na koju ste naneli malo paste za zube.

– Noževi koji se peru u vreloj vodi brzo otupe. Dovoljno je da voda bude mlaka.

– Posle rezanja paradajza, limuna, kiselih krastavaca i paprike, nož obavezno obrišite hartijom.

– Kada brišete noževe sečivo nemojte okrenuti ka krpi – noževi će duže biti oštri, a krpe će ostati cele.

– Ako nemate aparat za oštrenje noževa, okrenite porcelanski tanjir, pa po ispupčenom okviru oko dna tanjira nekoliko puta pređite sečivom noža.

– Rđu na kuhinjskom nožu ili drugom metalnom predmetu prvo iščetkajte čeličnom žicom ili oštrom četkom. Rasecite crni luk, umočite u šećer u prahu, pa njime istraljajte rđu. Ostavite tako dok se ne pojave crne mrlje, operite i obrišite kao i obično. Manje mrlje protrljajte samo rasečenim sirovim krompirom.

POSUĐE

  1. EMAJLIRANO POSUĐE

– Ako je novo, da ne ispuca, pre upotrebe ga napunite vodom i pustite da proključa, a onda ostavite da se u sudu i ohladi.

– S vremena na vreme treba ga iskuvati u vodi u koju ste dodali malo sode i gašenog kreča.

– U posudama u kojima stalno kuvate vodu taloži se krečnjak. Povremeno prokuvajte ostatke isceđenog limuna, ili mešavinu soli, sirćeta i ljuske jajeta.

– Pod dejstvom kiseline posuđe često pocrni. Potopite ga u vodu kojoj ste dodali malo deterdženta i istrljajte starom četkicom za zube.

– lz posude u kojoj ste kuvali kelj otklonićete miris ako je operete sirćetom.

– Tiganj samo istrljajte krupnom solju i operite vrelom vodom.

  1. POSUĐE OD NERĐAJUĆEG ČELIKA

– Voda u kojoj se kuvao krompir u ljusci ili samo ljuske od krompira vratiće sjaj ovom posuđu.

– Da bi dobilo sjaj, prebrišite ga mekom krpom koja je natopljena mešavinom pepela od cigarete i jestivog ulja.

– Kada kuvate u posuđu od nerđajućeg čelika, stavite so isključivo u toplu vodu, jer se jedino tako neće taložiti po zidovima.

  1. POSUĐE OD STAKLA I KRISTALA

– Operite predmete od stakla vodom u koju ste stavili sitno isečen krompir. Možete ih oprati rastvorom krede u mlakoj vodi sa malo sirćeta. Krečni talog odstranićete ako sipate mešavinu sirćeta i malo soli. Ostavite da prenoći, pa sutradan isperite hladnom vodom.

– Staklene slanike perite blagim rastvorom mlake vode i sirćeta. Da stakleni sud ne pukne kada sipate vrelu tečnost, ubacite metalnu kašičicu, a ispod podmetnite vlažnu krpu i pomerite sud ako stoji na metalnoj podlozi.

– Ako čaše od stakla stavite jednu u drugu, pa ne možete da ih odvojite, gornju čašu napunite hladnom vodom, a donju potopite u toplu.

– Talog crne kafe pomešajte sa malo vode i sirćeta, pa operite i stakleno i kristalno posuđe.

– Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite ih krpom nakvašenom sirćetom.

– Kristalne posude i čaše nikada ne punite do vrha, jer u tom slučaju lako pucaju pri najmanjem udaru. Punite ih do 2/3 zapremine.

  1. POSUĐE OD PLASTIKE

– Zamašćene sudove i kutije od plastike dobro obrišite papirnom salvetom, zatim pospite talkom, ponovo pređite salvetom, pa tek onda operite mlakom vodom sa malo deterdženta.

– Posuda za led neće se lepiti za zid frižidera ako dno posude spolja premažete uljem ili rastopljenim voskom.