MANASTIRSKA SLAVA I PESNIŠTVO

Fruškogorski manastir Bešenovo obeležiće letnju slavu 28. jula. Prethodnog dana biće dočekane i sutradan ispraćene svete mošti prepodobne mati Angeline. Na dan slave biće održano pesničko slovo i proglašeni pobednici na konkursu „Bešenovska prinošenja“.

 

Sveti Kirik i Julita (28.jul), letnja slava Manastira Bešenovo biće obeležena svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti vladika sremski gospodin Vasilije uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije sremske, a koja počinje u 9 časova.

bešenovo

Po završetku liturgije, oko 11.30 sati, biće održano pesničko slovo ispod starih lipa i proglašeni pobednici na ovogodišnjem, sada već tradicionalnom pesničkom konkursu „Bešenovska prinošenja“, čija je ovogodišnja tema bila „Fruška goro, Bogu nek je slava!“

Na ovogodišnji konkurs pristigli su radovi od oko 140 pesnika iz 11 država. Pesme su stizale iz svih krajeva sveta, od Amerike, Australije i Nemačke do Japana, Švajcarske i Danske. Najviše ih je iz okruženja: Hrvatske, Srpske, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

poziv bеšenovo

Program svečanosti u manastiru Bešenovo

U 15 časova biće ispraćene mošti prepodobne mati Angeline (Branković) na svoje sledeće odredište.

Dan uoči Svetog Kirika i Julite, 27. jula, u 17 časova, biće dočekane mošti prepodobne mati Angeline, a potom će biti održano večernje bogosloženje sa akatistom prepodobnoj majci.

******

Žiri poetskog konkursa „Bešenovska prinošenja“ čija je ovogodišnja tema bila „Fruška goro, Bogu nek’ je slava“, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu u konkurenciji 140 pesnika iz Srbije i rasejanja dodeli Vladimiru Joviću iz Koceljeve za pesmu „Pohvalno slovo Fruškoj gori“.

Konkurs je raspisao fruškogorski manastir Bešenovo čija je obnova, uz medijsku podršku „Novosti“ u toku, a druga i treća nagrada su, takođe jednoglasno, dodeljene Jasni Arbanas iz Šašinaca za pesmu „Manastir Bešenovo“ i Milenku Bobiću iz Bešenova za pesmu „Fruškom gorom tamjan miri“.

Žiri u kojem su bili pesnik Blagoje Baković, prologodišnja pobednica Jovanka Novković Perge i iguman Bešenova, arhimandrit Arsenije Matić, odlučio je da dodeli i četiri pohvale.

One su pripale Bošku Lomoviću iz Gornjeg Milanovca za pesmu „Psalam za Frušku“, Zorki Čordašević iz Frankfurta za pesmu „Fruškogorski biseri“, Gorjani Ani Dabić iz Šuljma za pesmu „Snaga vere“ i, najzad, Vesni Bobić iz Bešenova za pesmu „Sveta Fruška gora“.