JOŠ IM JE OMILJENA

Nemci ne zaboravljaju svoju marku. U svojim domovima i dalje drže milijarde maraka, živeći u nadi da će se stara valuta ponovo vratiti u zvanični promet. Mnogo tog novca u markama je zaboravljeno u štekovima ili naknadno nađeno u ušteđevinama preminulih osoba.

 

Građani Nemačke i dalje u kućama drže neverovatnih 12,76 milijardi maraka, odnosno po zvaničnom kursu to je 6,53 milijardi evra u nekadašnjoj valuti, saopštila je Centralna banka Nemačke.

milijarde maraka

Kako je rečeno iz ove državne finansijske institucije, mnogi nemačku marku zadržavaju zbog nostalgije, ali veliki deo novca leži zaboravljen. Ovu izjavu potvrđuju i sledeća dva slučaja.

Naime, nedavno je jedan građanin Luksemburga na tavanu svog preminulog oca pronašao kutiju sa čak 69.000 nemačkih maraka, a sličan slučaj zabeležen je i u nemačkoj pokrajini Hesen gde je prilikom rušenja jedne kuće u zidu pronađena kutija sa 60.000 bivših dojče maraka.

Kako se procenjuje, jedan deo maraka nalazi se i u inostranstvu bilo u obliku kovanica, koje su turisti sa sobom poneli i više nisu razmenili, ili u obliku zaboravljene ušteđevine. Najviše je novčanica od 10 maraka u opticaju i kovanica od jednog feninga.

Otkako je pre 14 godina uveden evro, nemačkoj Centralnoj banci građani godišnje vraćaju oko 100 miliona stare banknote.

Nemačka je jedina zemlja koja do sada nije uvela vremensko ograničenje za promenu stare valute u evro. U Francuskoj i Italiji je rok za promenu franka tj. lire već prošao i sve te stare valute više ne mogu da se zamene u evro. U Španiji građani svoje pezete u valutu Evropske Unije mogu pretvoriti do 2020. godine.

Izvor: Fonet