DOBAR SAVET ZDRAVLJA VREDI

Pravila su tu da se poštuju, možda neko i da se prekrši, ali vredi ih pročitati. Mnoge stvari nikako posle jela ne treba da činimo, jer time narušavamo prirodni proces koji počinje onog trenutka kada završimo sa obrokom. Organi za varenje tek tada imaju mnogo posla da obave, a mi to zanemarujemo.

 

Naš želudac je bez problema prihvatio unetu hranu, pa onda bismo mogli da ga ispoštujemo toliko da on odradi svoj posao, a mi da za to vreme ne pušimo, ne jedemo voće niti da odemo „u horizontalu“. Sedam zlatnih pravila o ponašanju posle jela su pred vama!

nikako posle jela

1. NE PUŠITE POSLE JELA! – Stručnjaci su dokazali da jedna cigareta posle jela ima jednak uticaj na organizam kao da ste popušili deset cigareta čime se i povećavaju šanse da se razvije karcinom. Zato dobro razmislite pre nego što zapalite cigareta odmah nakon poslednjeg zalogaja.

2. NE JEDITE VOĆE ODMAH POSLE JELA! – Ako jedete voće odmah posle jela, velike su šanse da će doći do nadimanja stomaka. Najbolje je voće jesti oko jedan sat posle ili sat vremena pre jela – nikako odmah posle, a takođe ni tokom jela…

3. NE PIJTE ČAJ POSLE JELA! – Kesice čaja sadrže veliku količinu kiselina koja će stvrdnuti hranu bogatu belančevinama koju smo uzeli i tako izazvati smetnje u varenju. Dakle, ni čaj ne može odmah posle jela.

4. NE OTPUŠTAJTE KAIŠ NA PANTALONAMA POSLE JELA! – Može doći do iskrivljenja i blokade creva prilikom varenja. Verujmo na reč!

5. NE KUPAJTE SE POSLE JELA! – Kupanje izaziva povećanje krvnog pritiska u rukama, nogama i telu tako da će oslabiti pritisak u stomaku i tim usporiti proces varenja. Znači, posle jela u kupatilo može da se ide samo zbog nekih drugih stvari – kupanje ne dolazi u obzir.

6. NE IDITE U ŠETNJU ODMAH POSLE JELA! – Kineska mudrost kaže da posle jela treba napraviti 100 koraka i da onda ćete doživeti 100 godina. To, zapravo, nije istina. Naime, šetnja deluje da varenje ne apsorbira nutritivne sastojke iz hrane koju smo pojeli. Nema druge – odustaje se i od šetnje posle jela…

7. NE IDITE NA SPAVANJE ODMAH POSLE JELA! – Zbog spavanja, tj. horizontalnog položaja, hrana koju smo pojeli, ne vari se na dobar način pa može izazvati smetnje u crevima. U redu, nema ni horizontale!

Posle ovih ovde navedenih zlatnih pravila, nismo sigurni da li nam nešto još preostaje što bismo smeli da radimo posle jela!

Izvor: Zdravljeizprirode.hr

Priredio: Velibor Mihić, veb autor