Nekoliko saveta za letovanje kamperom (II deo)

Već smo pisali da je teško doneti ispravnu odluku, kupiti ili po potrebi rentirati kamper. Između ostalog, novac je presudni faktor, ali ne treba zaboraviti i navike i stil života koji negujete.

 

Putovanje kamperom, uz svu sigurnost koju novi modeli, poput sjajnog kampera Iveco Daily-ja, donose, ipak je avanturistički poduhvat i nemate li tu karakteristiku, bolje na vreme odustanite. Za ostale, evo par saveta koji mogu biti od koristi prilikom putovanja.

2

Ne zaboravite da se osigurate. Na ovakvim putovanjima, osiguranje vozila često nije dovoljno. Moguće bolesti, povrede ili krađe, iako veoma retko, ipak se dešavaju. Pokušajte da, u zavisnosti od toga na koliko dalek put krećete, izaberete vid osiguranja koji će vam najviše biti od koristi.

Jedna od većih dilema nas koji putujemo kamperom, jeste izbor između tradicionalnog letovanja kamperom i avanturističkog odmora. Teško je savetovati koji izbor je bolji, jer generalnog pravila nema. Tradicionaln način letovanja u kampu, podrazumeva dnevno plaćanje mesta sa priključkom za gas ili struju i sa postojanjem mokrog čvora. Izbor kampa je dobra odluka jer možete napuniti svoje zalihe vode, isprazniti kontejner sa otpadnim vodama, dopuniti akumulator. Slobodno kampovanje, uz određene ustupke konformizmu, donosi daleko više egzotike i avanture. Ipak, ne očekujte previše. U gotovo svim zemljama Evrope, slobodno kampovanje je dozvoljeno samo za kamp vozila koja su opremljena sopstvenim tušem i toaletom. Takođe, morate se pridržavati strogih pravila o zaštiti životne sredine. Ukoliko to ne budete činili, šanse da budete kažnjeni su prilično velike. Kao još jedan problem kod ove vrste kampovanja, javlja se problem parkinga. Često ćete morati da prespavate u naseljenom mestu, što često dovodi do problema oko pronalaženja slobodnoh mesta za ovu vrstu parkiranja i boravka. U ovakvim slučajevima, uvek koristite pomoć lokalne turističke organizacije ili se jednostavno oslonite na gostoprimstvo meštana.

3

Na kraju, ali nikako najmanje važno, ne zaboravite da iako na letovanju, vi upravljate vozilom. Visina vozila, pogon na četiri točka, česti loši putevi ili nepristušačni tereni, zahtevaju posebnu obazrivost kod svakog vozača. Čak i na slobodnim putevima, ne prekoračujte brzinu. Kamperi se gotovo svuda kreću dozvoljenom maksimalnom brzinom od 100 kilometara na sat. Vodite posebno računa o preticanju. Pretičite retko, ili samo onda kada ste sigurni da nema drugog izbora. U velikom vozilu poput kampera, lako je napraviti pogrešnu procenu. Uvek pratite šta se dešava na putu, naročito na auto putevima gde sportski automobili mogu da budu neprijatno iznenađenje i gde su preticanja velikih kamiona česta pojava. Trudite se da vozite preko dana  i samo onda kada baš morate.

4

Gradove koje obilazite tokom letovanja, uvek je lepše obići biciklom ili pešice. I vama a i vašem kamperu će dobro doći malo odmora pre novih par stotina kilometara puta. Srećno!

Da se lakše odlučite između kupovine ili rentiranja kampera, pročitajte savete OVDE