U ŠUMADIJI KUPIO ZEMLJIŠTE

Novak Đoković postaće vlasnik vinograda u rodnoj Srbiji, jer je kupio zemljište s namerom da na njemu zasadi vinograd i započne posao proizvodnje sopstvenog vina. Đokovićev plan je da na 5 hektara zemlje, osim sadnje vinograda, izgradi i vinariju u Šumadiji, koja je poznata kao vinska regija Srbije.

 

Sudeći prema dobro obaveštenim izvorima, Novak je zemlju kupio pre nekoliko meseci kao porodično imanje o kojem se, za početak, stara njegov stric Goran Đoković.

vlasnik vinograda

Pet hektara zemljišta na kom će nići čokoti vinove loze nalazi se u blizini sela Lipovac u području Oplenca, mesta koje je tradicionalno vezano za dobro vino i njegovu proizvodnju.

Prema rečima Vladimira Stojića, direktora sektora za medije Udruženja vinara Šumadije, kupljena zemlja bio je pre više od 50 godina. Od tada je napušten i trenutno je pošumljena teritorija.

„Tlo se za sada priprema, a sadnja vinove loze odvijaće se verovatno sledećeg proleća“, rekao je Stojić i dodao da nije siguran kada će biti izgrađena vinarija, ali da se to može desiti u toku 2017. ili 2018. godine.

Cena zemlje koju je kupio Đoković nije objavljena. Ipak, poznato je da jedan hektar zemljišta na području Šumadije kraj Oplenca košta između 4.500 i 8.000 evra.

Đoković, koji je rođen u Srbiji, a danas živi u Monaku, izabrao je Šumadiju kao regiju u kojoj će da razvije regionalni projekat za izgradnju vinarija i proizvodnju vina, čime će da pokrene sopstveni biznis.

Šumadija, sa ukupno 1200 hektara zemljišta namenjenog uzgajanju grožđa i proizvodnji vina, smatra se vrhunskom vinskom regijom Srbije. U njoj svoje vinograde podižu i vino proizvode danas dva vodeća proizvođača u Srbiji, Božidar Aleksandrović i Miodrag Radovanović.

Širom Šumadije zasađene su uglavnom međunarodne sorte grožđa, uključujući i Šardone (Chardonnay), Sovinjon Blan (Sauvignon Blanc) i Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon). Poslednjih godina, sve češća je i sadnja autohtone srpske sorte grožđa, koja se zove Prokupac.

Izvor: Decanter.com