U ČAST VELIKOG NAUČNIKA

Povodom 160 godina od rođenja jednog od najvećih naučnika svih vremena – Nikole Tesle, u nedelju je u paraklisu Svetog kralja Milutina u Domu Vojske Srbije služen pomen, a zatim u prepunoj Svečanoj sali priređena svečanost, koju su organizovali Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle i Medija centar „Odbrana“.

 

Na početku svečanosti posetiocima je dobrodošlicu poželeo pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, ističući da je zdanje nekadašnjeg Ratničkog doma uvek otvoreno za vrednovanje tradicija i obeležavanje značajnih događaja i ličnosti iz slavne srpske istorije.

160 godina od rođenja

„Svaki čovek je prizvan na svojevrsno apostolstvo i na neku poslaničku misiju. Naše misije se međusobno razlikuju ne samo po talentima koje smo dobili, već i po tome kako ih umnožavamo i vraćamo, jer rečeno je, od svakoga će biti traženo onoliko koliko mu je dato. Ako je naše samo onoliko koliko drugima dajemo, odnosno kako umnožavamo dobijene talente, onda je Nikola Tesla davao mnogostruko i po tome on nije uzalud potrošio ni jedan tren svog života. Odbivši Nobelovu nagradu i sve časti i pohvale i milione dolara, umrevši, ljudskim merilima gledano, u siromaštvu, Tesla je, možemo reći, bio izuzetno bogat čovek“, naglasio je pukovnik Karapandžin.

milka kresoja

Iz Teslinih radova može iznići novi duhovni svet čoveka: mr Milka Kresoja

U nadahnutom izlaganju mr Milka Kresoja, osnivač i direktor Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, izložila je postignute rezultate i buduće planove centra, koji podrazumevaju izgradnju Teslinog tornja u Beogradu, i podsetila prisutne da čovek živi onoliko koliko ga pokolenja pamte i da će zato Tesla, kao najmoćniji um koji je ikada živeo na Zemlji i svojim otkrićima postavio temelje savremene civilizuacije, biti večan.

„Tesla živi i danas sa nama, u svojim pronalascima. Oni su deo našeg života i naše civilizacije. Njegovo znanje je bilo tako ogromno da ga je nemoguće još uvek oceniti. „Ceo život je električni tok“ – pisao je Tesla, „a njegova duša je svetlost i svemirska ljubav.“ U poletima čistoće i težnje, Tesla je umeo da postigne ozarenja svemirske ljubavi. Iz Teslinih radova može iznići novi duhovni svet čoveka, koji je saznao tajnu vremena i može pronići do savršenijih nivoa kosmičkog postojanja. Zato i kažemo da je rad Nikole Tesle besmrtan“, navela je mr Kresoja.

torta nikola tesla

Rođendanska torta u čast Nikole Tesle

Suosnivači Međunarodnog centra, dipl. ing. Spasoje Vlajić, inače autor knjige „Nikola Tesla – čovek anđeo“ i dipl. ing. Goran Marjanović, objasnili su Teslin nemerljiv doprinos nauci, kao prethodnika desetak velikih otkrića za koje su drugi kasnije dobili Nobelove nagrade. Posebu pažnju gostiju privukli su eksponati iz laboratorije Gorana Marjanovića, zasnovani na Teslinim tehnologijama (klasičan Teslin transformator, generator Teslinih skalarnih talasa, svetlosni procesor…).

Događaj je upotpunjen maestralnim nastupom Hora Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ (pod dirigentskom palicom Ivanke Stojkov) i izložbom radova studenata prve godine Visoke škole strukovnih studija – Beogradske politehnike (Odseka za dizajn). Na kraju večeri gosti su uživali u torti, u obliku og tornja, koja je bila dar organizatora u znak zahvalnosti za podršku svečanosti.

Izvor: Odbrana.mod.gov.rs