ODLIČNE ZA PUTOVANJE

Sezona je odmora, ali nije baš lako odabrati voće koje je pogodno za putovanje. Voćke koje se mogu poneti na put moraju da ispunjavaju najmanje tri uslova – da mogu biti sveže da tokom putovanja, da budu hranljive i na kraju, da ne ostavljaju lepljive prste posle konzumiranja.

 

Kada se nalazite na putovanju, bez obzira da li je to autobusom, vozom, automobilom ili avionom, preporučljivo je da ponesete sa sobom voćnu užinu. Nekada je to jako teško, jer uslovi u tim prevoznim sredstvima ne pogoduju voćkama koje bi trebalo da ostanu sveže i hranljive tokom cele dužine puta.

voćke koje se mogu poneti na put

Dakle, ako ste u potrazi za hranljivim voćem koje možete da grickate tokom putovanja, ovih pet voćki bi trebalo da ponesete sa sobom.

1) Banana

Ovo je možda voće koje je i najlakše da se nosi sa sobom. Nema potrebe da se pere, njegovi sokovi ne kaplju niz bradu niti će ulepiti ruke istog trenutka kada se zagrize. Osim toga, izuzetno je hranljiva. Banana srednje veličine ima oko 105 kalorija, 3 grama vlakana, dosta vitamina B6, kalijuma i folne kiseline. Sa oko 422 miligrama kalijuma, banana ima više tog elementa u sebi nego bilo koje drugo voće.

2) Borovnice

Ovo bobičasto voće ima odličan ukus, a njihova osnovna zaštitnička uloga jeste da imaju jako protivupalno dejstvo. Dovoljno ih je smestiti u malu posudu i grickati usput. Borovnice su odlične, bez obzira na to da li su sveže ili zamrznute. Jednostavno, ove šumske bobice tope se u ustima dok putujete, a ne morate da brinete o lepljivim prstima nakon toga. Pola šoljice borovnica sadrži 41 kalorija, 1.5g vlakana i bogata je antioksidansima. One su u samom vrhu po antioksidativnoj vrednosti i pomažu u smanjenju rizika od razvoja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

3) Grožđe

Kod grožđa svi imamo isti osećaj – kako počnemo da odlamamo zrno po zrno od grozda, tako se sve teže zaustavljamo do poslednjeg zrna. Nema razlike između crnog ili belog grožđa, sa semenkama ili bez – svako od njih je pravo osveženje u toku leta. Može da se konzumira i grožđe koje je bilo prethodno zamrznuto. Ni u slučaju grožđa nema straha od posledica tipa “musave brade” ili “ulepljenih prstiju”. Pola šolje grožđa sadrži 53 kalorije i ima manje od 1 gram vlakana, ali je ova voćka odličan izvor mangana. Grožđe sadrži antioksidant resveratrol koji pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja tako što smanjuje krvni pritisak i smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

4) Jagode

Leto nije leto bez jagoda. One su jako pogodne da se oseti sitost tokom celog puta. Pola šolje jagoda ima oko 23 kalorije, 1.5 gram vlakana i veliki je izvor vitamina C. One su bogate mnogim antioksidantima koji imaju protivupalna svojstva, pomažu elastičnosti krvnih sudoda i suzbijaju rast kancerogenih ćelija.

5) Jabuka

Nije potrebno nositi celu jabuku na put. Dovoljno ju je iseći prethodno u kriške, jer tokom putovanja zadržaće sve hranljive sastojke. Nije važno ni koje je sorte jabuka, ponesite na put kriške omiljene jabuke! Jedna jabuka ima oko 75 kalorija i 3 grama vlakana. Sadrži flavonoide koji smanjuju šanse za oboljevanje od dijabetesa i astme. Jabukama ćete i osvežiti dah, osim što one pomažu da koža duže ostane sjajna i glatka.

Izvor: Naturalnews.com