LIST BELOG ILI CRNOG DUDA POMAŽE

Dudinja je biljka koja se često sreće u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka. Oni prave i piju čaj od dudovog lista, čime rešavaju mnoge zdravstvene tegobe. Sezona kada dud zri je leto, pa je preporuka da se, i pored vrelih dana, čaj od dudovog lista ispija svakodnevno.

 

Drveće duda obično se uzgaja radi sočnog ploda, više nego zbog listova koje ono daje. Dudinja je slatko voće koje postepeno sazreva od kraja juna do avgusta. Zreli plodovi su sočni, meki i veoma ukusni, ali dudov list ima potvrđena lekovita svojstva.

čaj od dudovog lista

Dudov čaj, odnosno čaj od dudovog lista je aromatično piće pripremljeno od svežeg ili suvog lišća, nebitno da li je reč o belom ili crnom dudu. Ovaj čaj može da se konzumira topao ili hladan – to je, takođe nebitno kada je u pitanju ova sočna voćka. Ipak, kako bi se povećali efekti blokiranja unosa ugljenih hidrata, trebalo bi izbegavati zaslađivanje ovog čaja. Osim što sadrži niz vitalnih hranljivih sastojaka i antioksidanata, veruje se da čaj od dudovog lista inhibira telesnu apsorpciju ugljenih hidrata.

Ispijanje ovog napitka pomaže u regulisanju brojnih boljki, pa se preporučuje čaj o dudovog lista u ovo vreme kada je sezona sazrevanja duda u punom jeku.

Podrška imunom sistemu

Dudinje sadrže alkaloide koji aktiviraju makrofage. Makrofagi su vrsta leukocitnih ćelija krvi, koje su mikroskopski veći od neutrofilnih belih krvnih zrnaca. Oni stimulišu imuni sistem, stavljajući ga na nivo visoke aktivne pripravnosti kada je u pitanju neka opasnost po zdravlje.

Dijabetes

Vekovima, dudov čaj se koristi kao tretman za dijabetes tipa 2 širom azijskog kontinenta. Jedan od najvažnijih jedinstvenih kvaliteta čaja od dudovog lista je njegova sposobnost da spreči unos šećera u krvotok.

Antiinflamatorno dejstvo

List duda se tradicionalno koristi za lečenje zapaljenja izazvane hroničnim bolestima, a rezultati brojnih studija potvrdili su njegovo protivupalno dejstvo. Naučnici su pronašli da dudov list inhibira upalne agense u telu.

Simptomi prehlade

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, čaj od dudovog lista se može koristiti za lečenje raznih stanja povezanih sa jetrom i plućima. Takođe, dudov list pomaže u otklanjanju groznice, glavobolje, bola u grlu, kašlja, kao i kod crvenila očiju. Dudov čaj takođe može sprečiti razvoj više bakterijskih vrsta, uključujući i streptokoke. Naravno, čaj od dudovog lista preporučuje se da spreči ili oporavi od uobičajenih simptoma prehlade.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka

Kako dudov list, kao i sam plod, ima vitamina i antioksidanata u izobilju, tako je i važan zdravstveni benefit od ove voćke i taj što može da smanji rizikom od srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma. Antioksidanti smanjuju oštećenja na ćelijama koja se dešavaju procesom oksidacije u telu.

Izvor: Naturalnews.com