INICIJATIVA

Opštinski odbor crnogorske Socijaldemokratske partije uputio je javni poziv da se pridruže inicijativi da se glavna ulica u Pljevljima ponovo nazove Ulica maršala Tita. Pljevlja vraćaju Tita na mesto kralja Petra, za koga kažu da je Crnoj Gori oduzeo nezavisnost. Potpisi ispred hotela „Pljevlja“ na Dan crnogorske državnosti.

 

Kako se navodi u javnom pozivu, ovom inicijativom SDP Pljevlja želi da ispravi nepravdu prema istorijski dokazanom antifašisti i čoveku uz čije ime se vezivala naša nekadašnja zajednička i velika domovina. Ranije je isticano da se ovo čini i kako bi se ispravila nepravda prema čoveku koji je napravio u velikoj državi ono što danas pojedinci iz vlasti privatizuju zarad lične koristi.

pljevlja vraćaju tita

Hotel „Pljevlja“

Prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative biće organizovano simbolično na Dan crnogorske državnosti 13. jula na štandu ispred hotela “Pljevlja” od 13 časova.

Za Novu Srpsku demokratiju javni poziv predstavlja klasični politički populizam i nadgornjavanje između dojučerašnjih koalicionih partnera, što s vremenom postaje i degutantno.

„U pitanju je borba ko će imati snažniji antisrpski zamah posle progona ćirilice, srpskih kulturnih događaja i grube diskriminacije srpskog naroda u Pljevljima“, ističe Nikola Rovčanin, odbornik i funkcioner NSD u Pljevljima.

Prema njegovim rečima, svedoci smo da su u proteklom periodu obe strane svaljivale krivicu jedna na drugu oko odgovornosti za ekonomsku propast Crne Gore, nefunkcionionisanje institucija i opštedruštveni haos.

Rovčanin je uveren da je narod politički pismen i da je prozreo prirodu ove političke „brakorazvodne parnice“, i da je i ovo pokušaj prekrajanja istorijskog identiteta Pljevalja.

Inače, današnja glavna ulica od Prvog svetskog rata do 1945. zvala se po kralju Petru. Ime je dobila pošto su Pljevlja dva puta oslobođena od vojske na čijem je čelu bio je kralj Petar Prvi Karađorđević. Ime ulice je obnovljeno početkom devedesetih godina prošlog veka. Ipak, kako je SDP Pljevlja podsetila, kralj Petar I, od milošte zvan „Ujedinitelj“, Crnoj Gori je na čuvenoj podgoričkoj skupštini oduzeo državnost, a svog tasta, Kralja Nikolu, ostavio bez prestola i države i prognao ga u beli svet.

Izvor: Novosti.rs/Vijesti.me