PROGONSTVO KAO USUD

Prvi u borbi za slobodu svog naroda bili su danas prognani heroji, ljudi koji su ostatak života proveli van svoje otadžbine, ali ne svojom voljom. O njihovim podvizima sa divljenjem se govorilo u slobodnom svetu. Nije se sudbina poigrala sa njima, već veliki i moćni.

 

Borili su se za slobodu, čast i opstanak svoga naroda i porobljene Evrope. I u toj borbi bili su prvi. U Evropi porobljenoj nacizmom i fašizmom zasijala je iskra slobode u slobodnim srpskim planinama.

prognani heroji

Posle sloma krhke države u kojoj braća po jeziku i poreklu odoše na drugu stranu i izdadoše ih digli su se na ustanak. Bez računice, bez skrivenih ideja, bez želje za vlašću. Jedina misao bila im je da spasu šta se spasti moglo, a to je ponajčešće bio sam goli život, i da se oslobode crne i crvene ideologije.

Verovali su da u toj borbi imaju svoje saveznike. U prvom redu Englesku, pa onda i Ameriku, Francusku i sav ostali slobodni i demokratski svet. Verovali su da će na kraju svoje krvave borbe stati rame uz rame sa ostalim nacijama demokratske i slobodne Evrope. Sklanjajući se u slobodne srpske planine, po šumama i selima trudili su se da sačuvaju svoj narod kako od nemačkih odmazdi u Srbiji tako i od ustaškog noža u Bosni i Hrvatskoj.

Činili su neverovatne stvari. Kada je Srbijom zavladala najbrutalnija odmazda u istoriji, sto za jednoga, pribegli su borbi bez žrtava. Dizali su u vazuh vozove, sabotirali lokomotive, postavljali bombe sa odloženim dejstvom da bi nemačke kompozicije eksplodirale tek kada pređu Bugarsku ili Rumunsku granicu. Spasavali su oborene savezničke pilote koji su iskakali iz svojih oštećenih aviona iznad Srbije i organizovali jednu od najneverovatnijih misija spasavanja tokom Drugog svetskog rata. Imali su mreže ilegalaca po Beogradu čije će podvige docnije „pobednici“ pripisivati sebi i napraviti čuvenu seriju „Otpisani“.

O njihovim podvizima sa divljenjem se govorilo u slobodnom svetu a njihov komandant, general Mihailović dospeo je na naslovne strane svetskih tabloida poput američkog Tajmsa, ali i na nemačke poternice koje su obećavale sto hiljada maraka u zlatu onome ko ga uhvati.

Nije se sudbina poigrala sa njima. Poigrali su se veliki i moćni, oni u koje su se uzdali i kojima su verovali sve vreme četvorogodišnje krvave borbe. U igri podele plena, takozvani saveznici Englezi odlučuju da ih žrtvuju i da njihovu zemlju i narod predaju crvenoj komunističkoj nemani.

I dok su američki avioni iz Barija leteli prema improvizovanom aerodromu u Pranjanima ne bi li od četnika preuzimali spasene savezničke pilote, usput su tovare oružja i municije bacali partizanskim snagama. Ispražnjeni avioni pokupili su svoje vojnike i kada je i poslednji pilot bio spasen i odleteo u pravcu Italije, ostali su sami.

Izdani i ostavljeni na milost i nemilost neprijatelju koji je od strane saveznika bivao sve bolje naoružan i potpomagan i od Engleza i od Crvene Armije doživljavaju vojnički slom na Zelengori. Ipak, neke jedinice uspevaju da se spasu i pređu u Italiju.

Tako je njihova plata za krv i žrtvu postala progonstvo. Nekoliko godina boraviće po logorima u Evropi da bi na kraju većina otišla u Englesku i Ameriku. Mnogi se nikada nisu vratili kućama. PROGNANI HEROJI našli su se pred novim bitkama, morali su da započnu novi život daleko od svega što vole i što im je poznato.

A oni su i u inostranstvu nastavljali da se bore za svoj narod. Dizali su crkve, organizovali klubove, podizali preduzeća, bili cenjeni i omiljeni radnici, vaspitavali i školovali svoju decu da postanu najugledniji članovi društva, postizali uspehe u bilo kom započetom poslu.

I žalili su što sve to ne rade u svojoj zemlji.

„Pobednicima“ nije bila dovoljna vojnička pobeda. Pedeset godina su se trudili da sakriju, iskrive, prekroje i unište istoriju i na njih sruče gomilu ljaga i laži.

Izdani i prognani govorili su svoju istinu samo retkima koji su želeli da je čuju. Mnogi to ne žele ni dan danas. Ali istina uvek nađe svoj put. Naprosto, laži je mnogo, a istina je samo jedna.

Ukoliko želite da poslušate neke od priča prognanih heroja kliknite na link ispod.

https://predragrudovicniko.wordpress.com/prognani-heroji/

Autor: Predrag Rudović