RAJ ZA SIROMAHE

Šta je Bašta Balkana i kakve veze Srbija ima sa tim po rečima dopisnika National geographic-a iz 1908 godine

 

Srbija je Bašta Balkana.

Tako izveštava svoje čitaoce o Srbima u Srbiji i Crnoj Gori autor duge ilustrovane studije Feliks J. Koh na engleskom jeziku u „The National geographic magazine“, meseca novembra, Vol. XIX, No. 11

Šta je Bašta Balkana - National geographic 01

„Srbija je, približno, veličine Vermonta i Novog Hempšira zajedno (približno 54.000 km2,), dok je Crna Gora veličine tri Roud Ajlenda (približno 13.000 km2)…

OBE ZEMLJE SU NASELJENE SRBIMA, …. U periodu od XII do XIV veka kraljevstvo Srba je zauzimalo i Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Tesaliju, deo Bugarske i sve grčke otoke osim Atike i Peloponeza. Kad su Turci osvojili zemlju, grupa Srba se povukla u planine sada poznate kao Crna Gora…

Srbija ima populaciju od oko 2.600.000, a Crna Gora oko 250.000 stanovnika.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 2

Srbija je poljoprivredni El Dorado… sreo sam najmanje šest zemljoradnika u Kragujevcu kojima je godišnji prihod izmedju 300 i 500 funti. Svake sezone ima dva prinosa sena, pšenice i ječma, dok kukuruz, zob, konoplje i duvan rastu kao korov! Samo uzgajanjem svinja mogu da se zarade milioni, dok bi uzgajanje konja i stoke na veliko bilo isto toliko unosno… Poljoprivrednici u Srbiji su pristojno obučeni, kao engleski farmeri.»

Ispod slike na kojoj su prikazani stariji seljak i seljanka kako se vraćaju sa pijace, stoji poziv tadašnje redakcije čitaocima „Dođite na odmor u Srbiju“.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 3

Srbija je prikladno nazvana, tj. prekrštena u „Raj za siromahe“, iako tokom našeg puta sa kraja na kraj te zemlje nismo sreli ni jednog jedinog prosjaka, dok je poljoprivrednih radnika bilo skoro isto kao i malih farmera u Engleskoj. Ali Srbi imaju lepši naziv za njihovu rodnu zemlju -Bašta Balkana, koja je, nesumnjivo, najslikovitija i najplodnija od svih balkanskih zemalja.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 4 Šta je Bašta Balkana - National geographic 5

Dalje, kako sa ravnih, močvarnih obala Dunava zalazite u unutrašnjost zemlje, obradive površine postaju bogatije a krajolik sve lepši, iako Srbija nije, kao Bosna, zemlja komfora i bezbednosti. Ovde morate da se borite sa neravnim, ponekad i opasnim terenima, daleko od železničkih šina, dok neki od seoskih puteva noću nisu potpuno sigurni.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 6

Govoreći u nastavku o junaštvu Srba kroz istoriju, autor putopisa poziva se na jedinstven spomenik u Nišu – Ćele kulu, sazidanu od lobanja srpskih ratnika predvođenih Stevanom Sinđelićem, koji su po citatu samog autora poginuli braneći svoju zemlju.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 7 Šta je Bašta Balkana - National geographic 8 Šta je Bašta Balkana - National geographic 9

Godine 1915. jedan članak se naročito bavi opisivanjem karakternih i nacionalnih osobina ljudi u Bosni i Srbiji. Beograd je za “Nacionalnu geografiju” u prvim godinama doživeo takav uspon da je zaslužio epitet “manjeg, ali urednijeg izdanja Budimpešte”, dok ga neki turisti čak nazivaju “mali Pariz”.

Šta je Bašta Balkana - National geographic 10

Za žene po gradovima se kaže da su odane svom domu i rade sve kućne poslove za svoju porodicu: “Ali Srpkinje nikada to neće raditi u tuđim kućama, niti ih možete naći da rade u prodavnicama kao pomoćnice. Ženu koju jedne večeri na balu sretnete u otmenoj pariskoj haljini, sutradan ćete moći videti u obavljanju najtežih kućnih poslova. Srpske žene preziru da budu beskorisne. Kada nije zaokupljena domaćinskim poslovima, ona pomaže u polju ili ide na pijacu. U njihovoj zajednici jednu ženu biraju za predsednika ženske strane kuće.

Svi ostali ženski članovi zajednice moraju doći kod nje na raspodelu posla.”

 

 

Izvor: National Geographic, 1908 godina