CRVENA KOŽA

Šta je crvenilo kože eritem – kako se leči crvena koža

 

Crvenilo (eritem) kože posledica je pojačane cirkulacije krvi u koži. I normalna, ružičasta boja kože potiče od krvi koja se nalazi u krvnim žilama kože i potkožnog tkiva. Šta su krvne žile jače punjene krvlju, koža postaje crvenija. Bleda boja kože nastaje zbog stiskanja krvnih sudova u koži.

Opekotine od sunca - Šta je crvenilo kože i kako se leči

Crvenilo od sunca

Mnogobrojni i međusobno različiti uzroci mogu dovesti do opšteg ili ograničenog crvenila kože. Opšte je poznato crvenilo pri povišenoj telesnoj temperaturi. Zavisno od visine telesne tmeperature, količina krvi koja protiče kroz kožu može se povećati čak šest puta, jer krv prenosi suvišnu toplotu iz unutrašnjosti tela na površinu, odakle se gubi u okolinu. Sunčanje redovno dovodi do crvenila kože, naročito ako se naglo i predugo izloži delovanju vazduha. Uz crvenilo javlja se i otok kože, svrab, a zbog dužeg izlaganja i mehuri (to su opekotine II stepena). I vrlo kratkotrajno izlaganje kože suncu može dovesti do jakog crvenila zato što je koža postala preosetljiva i jer su u nju došle fotosenzibilizirajuće materije: sulfanamidi, sredstva za spavanje kao barbiturati, boje, mirisna ulja.

Posle dugotrajnog mehaničkog pritiska, kada popusti, redovno dolazi do proširenja krvnih sudova na tom mestu i javlja se crvenilo. crvenilo nastaje i nakon uboda i trljanja kože. Mala deca i odrasle osobe dobiju crvenilo uz osećaj pocenje oko čmara zbog dugotrajnog trljanja (Intertrigo). Dete mogu nadražiti pelene, naročito ako su prožete mokraćom, zatim ostatak sapuna i nošenje nepromočivih tkanina koje sprečavaju isparavanje.

Psihička uzbuđenja takođe mogu dovesti do crvenila kože. Poznato je rumenilo lica zbog osećaja neprijatnosti, stida. U nekih osoba crvenilo lica javlja se svakodnevno i na najmanji psihički nadražaj; reč je o bolesnom stanju nazvanom eritrofobija.

Vrlo je čest uzrok crvenila preosetljivost kože (alergija) na hranu, lekove ili druge materije koje u kožu dolaze putem krvi ili su u direktnom dodiru. Takvo crvenilo obično je praćeno osećajem topline i svraba.

Uz crvenilo javljaju se i druge alergične promene na koži: plikovi, čvorići, mehurići, otok na licu, očnim kapcima, usnama ili na nekom drugom delu tela. Od hrane najčešće su uzrok rakovi, jagode, školjke, jaja, sirevi, od lekova antibiotici, sulfanamidi, lekovi protiv bolova i za snižavanje telesne temperature. Nakon davanja seruma, crvenilo kože, otok i mehuri javljaju se 7 do 14 dana posle toga; to je posebna reakcija organizma koja se naziva serumska bolest.

Neke zarazne bolesti mogu započeti crvenilom kože; crvenilo kod šarlaha nastaje zbog sitnog osipa koji je toliko gust da daje sliku jednoličnog crvenila; obrazi su crveni, samo je okolina usana bleda; bolest je praćena visokom temperaturom, drhtavicom, grloboljom. I mnoge druge bolesti koje su praćene osipom daju utisak jednolicnog crvenila: ospice, crljenica.

Biobalsam biljna krema za opekotine Priroda na Dar

Moćna i delotvorna biljna krema za opekotine i rane – klikni na sliku i naruči

Postoje i upale kože koje dovode do jakog i jednoličnog crvenila, često praćenog drugim promenama na koži: plikom, ljuštenjem. Crvenilo ograničeno samo na pojedine delove kože može biti uzrokovano ugrizom insekata: komaraca, buva, stenica, različitih vrsta grinja koje žive u šumi. Naročito jaka reakcija nastaje nakon uboda većih insekata, pčela, osa, stršljena; ubodi insekata praćeni su otokom, čvorićima i mehurićima.

Ograničena crvenilo u obliku trake, koje se neprekidno proširuju, nastaje zbog upale limfnih puteva u koži. Crvenilo obično »putuje« s mesta upale, najčešće iz šake ili stopala; ta »crvena pruga« znači da su bakterije prodrle u limfne puteve i da mogu ući u krv. Ako bakterije dođu u krv, nastaje trovanje krvi (sepsa). Početna upala od koje polazi »Crvena pruga« često je tako mala da se jedva uoči. Pravovremeno lečenje redovno je uspešno; daju se antibiotici, uglavnom penicilin.

I upale vena praćene su crvenom i lagano otečenom kožom. Potrebno je mirovanje i lečenje.

I manjak vitamina može dovesti do crvene boje kože. nedovoljno unošenje u telo vitamina grupe B dovodi do pelagru. obolijevaju uglavnom ljudi koji se loše hrane. Crvenilo se javlja na onim mestima kože koja su izložena suncu: na glavi, vratu, rukama. Uprkos tome što sunčane zraci ne deluju dugo i nisu jake, takva koža podseća na opekotine od sunca; posle čitava koža postane tamna, hrapava i ljušti se; javljaju se prolivi i duševne promene.

Ograničena crvenilo kože na raznim delovima tela često nastaje kod kožnih bolesti. Traju li takve promene duže vreme, potreban je pregled kod lekara specijaliste za kožne bolesti.

Fantastična BioBalsam biljna melem krema trenutno deluje na opekotine. Ako odmah nakon dobijanja opekotina utrljate BioBalsam i to ponovite nekoliko puta u roku od sat vremena, opekotina se neće pojaviti. Smanjuje crvenilo, svrab, smiruje opekotine i čireve, podstiče zarastanje rana, fisura i fistula, dekubita. Naručite je na mail  [email protected]  ili putem telefona  065 970 7777

Valentin Vnuk

Izvor: Kućni lekar