PSORIASIS

Šta je psorijaza, kako nastaje psoriasis vulgaris, simptomi i lečenje psorijaze

Psorijaza je hronična kožna bolest koja se klinički očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrnkastim ljuspicama. Tok bolesti i klinička slika mogu biti vrlo različiti. Psorijaza je česta bolest; učestalost u zapadnoevropskim zemljama iznosi oko 2%. Početak bolesti moguć je u svakoj životnoj dobi, od ranog detinjstva do kasne životne dobi.

Šta je psorijaza, kako nastaje psorijaza, simptomi i lečenje psorijaze

Psorijaza na laktovima

Važni faktori u nastanku psorijaze

Zašto nastaje psorijaza nije poznato, no zna se da u nastanku važnu ulogu imaju genetski, imunološki i provocirajući faktori. Porodično pojavljivanje psorijaze pokazuje da nasledni faktori imaju važno značenje u nastanku bolesti. Prema epidemiološkim istraživanjima ako jedan roditelj boluje od psorijaze, verovatnoća da oboli dete je 10-20%, a ako oba roditelja imaju psorijazu verovatnoća da će je imati i deca iznosi oko 50%.

Prvoj pojavi psorijaze ili pogoršanju psorijaze mogu prethoditi infekcije (ponajprije uzrokovane streptokokama), neki lekovi i stres. Psorijatične promene mogu se javiti na mestu mehaničke ozlede kože kod osoba s genetskom sklonošću prema psorijazi.

Vidljive promene na koži

Psorijaza se najčešće očituje crvenkastim ljuskavim žarištima različite veličine i oblika smeštenim ponajpre u predelu laktova, kolena, donjeg dela leđa, ali i drugih predela kože. Vrlo česte su psorijatične promene u kosi glave koje se očituju crvenilom i ljuštenjem. Potrebno je naglasiti da psorijatične promene ne utiču na rast vlasi kose. Promene su često vidljive i na noktima. Očituju se udubljenjima na površini nokta, prekomernim orožnjenjima ispod nokatne ploče koja odiže nokat i žućkastim mrljama na nokatnoj ploči.

Kod dece i mlađih osoba najčešće se vidi „kapljičasti“ oblik psorijaze (lat. psoriasis guttata). Promenama na koži obično prethodi streptokokna infekcija gornjih disajnih puteva.

Psorijaza se može javiti samo na dlanovima i stopalima te se očituje crvenkastim žarištima sa naznačenim ljuštenjem na kojima koža često puca i stvaraju se pukotine (ragade) koje mogu biti bolne.

Psorijaza može ponekad zahvatiti kožu u celini, pa je tada reč o eritrodermijskoj psorijazi.

Poseban oblik psorijaze je pustulozna psorijaza koja se očituje upalnim, crvenkastim žarištima na čijoj se površini nalaze sitni mehurići ispunjeni žućkastm sadržajem. Te promene mogu se nalaziti samo na dlanovima i stopalima ili mogu zahvatiti sve delove kože.

Kod 5-10% bolesnika sa psorijazom pojavljuju se promene na zglobovima, tzv. psorijatični artritis.

Austrijska travarka Marija Treben je smatrala da je psorijaza bolest koja nastaje nepravilnim radom jetre, a da su na koži samo manifestacije unutrašnjih problema. Stoga je ona preporučivala da se iz ishrane isključi kisela hrana (sirće, pivo, alkohol, jabuke i većina voća, konzervisani i suhomesnati proizvodi) i da se koristi nevenova krema i čaj ili kapi protiv psorijaze, koji se sada nalaze u kompletu BioPsorijaza.

Komplet-i-Set-za-Psorijazu-Priroda-na-Dar

Prirodni komplet i delotvorni Set za Psorijazu Priroda na Dar – klikni na sliku i naruči!

Lečenje psorijaze

Pri donošenju odluke o načinu lečenja psorijaze, treba voditi računa o bolesnikovoj dobi, kliničkoj slici bolesti, proširenosti psorijatičnih promena kao i opštem stanju bolesnika. Osobito je važno bolesniku detaljno objasniti o kakvoj se bolesti radi, podučiti ga o važnosti uklanjanja provocirajućih faktora bolesti i načinima lečenja psorijaze.

S obzirom na to da se radi o bolesti koja često utiče na karakter i psihu bolesnika, razgovor i poverenje između bolesnika i lekara dermatologa koji ga leči od posebne su važnosti.

Većina bolesnika leči se ambulantno, a u težim slučajevima potrebno je bolničko lečenje. Od lokalnih preparata za lečenje psorijaze primenjuju se: keratolitici (5% salicilne kiselina u vazelinu), lokalni kortikosteroidni preparati, derivati vitamina D3 (kalcipotriol), cignolin (antralin, dithranol) i derivati vitamina A (tazaroten).

U lečenju psorijaze delotvornom se pokazala primena ultraljubičastog zračenja iz veštačkih izvora. Primenjuje se UVB-svetlo (talasne dužine 311 do 315 nm) i UVA-svetlo zajedno s psoralenima u obliku fotohemoterapije (PUVA).

Zbog povoljnog učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savetuje se boravak na moru tokom letnih meseci. U lečenju psorijaze pokazala se i naftalanoterapija koja se provodi u Lečilištu Naftalan u Ivanić-Gradu.

Kod teških oblika psorijaze potrebno je primeniti sistemsku terapiju. Najčešće se primenjuju derivati vitamina A (retinoidi), zatim citostatik metotreksat u niskim dozama i imunosupresiv ciklosporin (za smanjivanje imuniteta pacijenta i imunološke rakcije).

Budući da uzrok psorijaze još uvek nije otkriven, za sada nema idealnog leka za psorijazu. Danas se u savremenom pristupu lečenju psorijaze daje prednost kombinovanom i rotacijskom lečenju tj. primeni jednog ili više načina lečenja u određenim ciklusima. Na taj se način izmenom pojedinih lekova smanjuje mogućnost popratnih pojava koje obično nastaju nakon dugotrajne primene nekog leka.

BioPsorijaza kapi i kreme su jeftin i potpuno prirodan način da smanjite ili u potpunosti uklonite simptome psorijaze. Preparati su potpuno prirodni, nemaju nus pojava, brzo donose poboljšanje, smanjuju svrab i crvenilo,  i mogu se dugo koristiti. Naručite na mail  [email protected]  ili putem telefona  065 970 7777 

Doc. dr. sc. Romana Čeović, dr. med., specijalist dermatovenerolog

Izvor: PLiva.hr