LETO NA SEVERU POKRAJINE

Na Mokroj Gori se kroz razvoj sportova razvija planinski turizam. Nedostaju smeštajni kapaciteti za boravak gostiju i planinarski dom na Mokroj. Kreće i banjski turizam u Rajskoj banji koja se gradi u Banjskoj kraj Zvečana. I na jezeru Gazivode, gde je počela kupališna sezona, takođe nedostaju smeštajni turistički objekti. Kancelarija za KiM pruža presudnu podršku da turistička ponuda srpske pokrajine bude sve privlačnija.

 

Planina Mokra Gora, lepotica Balkana, veštačko jezero Gazivode na reci Ibru, u opštini Zubin Potok, Rajska banja u Banjskoj kod Zvečana koja je u izgradnji, kao i brojni manastiri i kulturno-istorijski spomenici na severu Kosova i Metohije samo su deo potencijala za razvoj turističke privrede u ovom kraju.

turistička ponuda

Tema je široka, a o aktuelnim dešavanjima u ovoj delatnosti govori Srđan Vučinić, predsednik Turističke asocijacije Kosova i Metohije.

Da li i kako realizujete objadinjavanje turističke ponude severnog Kosova i Metohije, imajući u vidi izuzetne uslove za razvoj ove privredne grane?

– Turistička asocijacija Kosova i Metohije, kao prioritetan cilj ima objedinjavanje turističkog brenda Kosova i Metohije. Akcenat je svakako stavljen na četiri severne opštine gde se zajedno sa rukovodstvom ovih opština konstantno radi na promociji i unaprđanju turističke privrede. O potencijalima je i do sada mnogo rečeno. Uz neizostavne kulturno istorijske spomenike Kosova i Metohije radimo i na unapređenju onih potencijala koji su do sada bili manje poznati, a to su banjski turizam (Rajska banja, opština Zvečan) i promocija planinskog turizma kroz razvoj tzv. outdoor sportova na Mokroj Gori.

Opština Zubin Potok je turizam prepoznala kao vodeću privrednu granu što je potvrdila i izradom Strategije privrednog razvoja i izradom Strategije za razvoj turizma 2016-2020. koja je usvojena na poslednjoj Skupštini. Kakvih je turističkih akcija bilo na planini Mokroj gori ovog proleća i leta?

– U okviru mnogobrojnih aktivnosti izdvojiću trku Skyrunning Serbia koja je održana na novoizgrađenom stepeništu uz brdo Gradina u Zubinom Potoku gde je učešće uzelo preko pedeset takmičara. Redovno se penje via ferrata, gde se svakog vikenda pojavljuje po dvadesetak rekreativaca kako sa lokala tako i iz centralne Srbije. Aktivni su planinari, a izdvojiću i aktivnost mountan bike kluba „Točak“ iz Kosovske Mitrovice kao i paraglajding kluba „Sokolica“ kojima je Mokra Gora omiljena destinacija. Očekuje se sve veća posećenost na jezeru Gazivode jer je upravo krenula kupališna sezona, kao i aktivnosti vezane za sportove na vodi.

Sa izgradnjom Rajske banje u Banjskoj kod Zvečana koju finansira Kancelarija za KiM ulazite i u etapu razvoja banjskog turizma?

– Pored Mokre Gore i jezera Gazivode, glavnu okosnicu turizma u budućnosti će svakako imati Rajska banja, do sada poznata kao Banjska, koja se uz podršku vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju intenzivno gradi. Banjski turizam zaista ima perspektivu, očekujem da se u bliskoj budućnosti aktivira i banja Vuča u opštini Leposavić kao i niz sličnih manje ispitanih mineralnih izvora na severu Kosova i Metohije.

gazivode suton

Suton nad jezerom Gazivode, snimljeno 2016. godine

Da li postojeći smeštajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe posetioca?

– Izuzetna i sve veća ponuda smeštajnih kapaciteta kao i domaća kuhinja prepoznatljiva po svojoj kvalitetnoj ponudi svakako doprinose upotpunjavanju turističke ponude Kosova i Metohije. Trenutno nedostaju baš na najatraktivnijim lokacijama. No izgradnjom Rajske banje i planinarskog doma sa znatnim kapacitetom na Mokroj Gori ovaj problem će biti vrlo brzo rešen. Potom očekujem sve veće angažovanje privatnog sektora koji će svojim investicijama još više doprineti ubrzanom i kvalitetnom razvoju turizma.

Šta je najatraktivnije u turističkoj ponudi severnog Kosova i Metohije?

– Nekoliko je bitnih stvari koje najviše privlače potencijalne turiste na severu KiM. Pored svega što sam nabrojao mislim da su i manifestacije izuzetno bitne. Sve ono što se dešava, recimo sada u okviru Vidovdanskih svečanosti, zatim mnogobrojna kulturna dešavanja gde se izdvajaju opštine Kosovska Mitrovica i Leposavić doprineće da se formira jedinstven turistčki brend na ovom području.

Od kakvog je značaja pomoć Kancelarije za KiM za sve poduhvate koji se planiraju i za koje i realno postoje mogućnosti?

– Kancelarija za KiM pruža zaista presudnu podršku razvoju turističke privrede i privrede uopšte. Ova podrška se ogleda kako u konkretnim projektima tako i u okviru saradnje sa Turističkom asocijacijom KiM u promociji turističkih potencijala.

Da li se kod srpskog domaćina na severu KiM razvija ideja o seoskom turizmu ako se imaju u vidu odgovarajući smeštajni kapaciteti (vikendice, pomoćne i adaptirane stare kuće…) i domaća tradicionalna, zdrava hrana, visokog kvaliteta?

– Ideja o seoskom turizmu prilično stidljivo ulazi u celu priču o razvoju turističke privrede. Mislim da je prosečan domaćin malo obavešten o mogućnosti koje im ova privredna grana pruža. Važno je da se njihovi kapaciteti u proizvodnji zdrave hrane sve više unapređuju. I u ovom slučaju ću da pohvalim rad Kancelarije za KiM koja kroz konkretne projekte pomaže povećanje poljoprivredne proizvodnje, kao i nekoliko NVO sa Kosova i Metohije koji su sve prisutniji na ovom području.

srđan vučinić

Srđan Vučinić, predsednik Turističke asocijacije KiM

Da li su u opticaju i neki novi projekti vezani za jezero Gazivode ( kampovanja, ribarenja, sportski ribolov, jedrenje, veslanje… i da li se povećava nteresovanje turista za te vidove rekreacije i odmora?

– Gazivodsko jezero je zaista neiscrpan turistički resurs. Trenutno nedostaju smeštajni kapaciteti. Ne može se o turizmu govoriti samo kroz vikend ture i kampovanje, očekujem ubrzano izgrađivanje smeštajnih kapaciteta koji će zaista doprineti da se ovi kapaciteti što više iskoriste. Opština Zubin Potok već ima konkretne projekte za izgradnju smeštajnih kapaciteta no o tome ćemo govoriti kad tokom godine počnemo sa izgradnjom istih.

Zubin Potok je po svim resursima, verovatno, najatraktivnija destinacija, pa nam recite kako se odvijaju hodočašća i obilazak manastira „Crna reka“ , „Duboki potok“, „Devine vode“…?

– Manastir Crna reka važi za jedno od najvećih svetinja u pravoslavlju. Redovno je posećuju mnogobrojni vernici sa svih strana. Najveća je posećenost za Petrovdanski sabor koji se organizuje svake godine 12. jula. kao i u manastiru Duboki Potok. No, Stari Kolašin ima još mnogo crkava i svetilišta o kojima se malo zna, a koji svojom lepotom, istorijskom trajanju i arhitekturom zavređuju pažnju.

Nedavno je izgrađen prilaz Gradini na brdu, od motela Mimoza, do vrha, usred Zubinog Potoka?

– Projekat Gradina je zaista impresivna turistička i sportska grđevina. Njegive mogućnosti su značajne. Pored svega toga sa vrha ovog brda pruža se i izuzetan pogled na sve lepši Zubin Potok, koji čini nesvakidašnji panoramski doživljaj. Na vrhu Gradina izgrađeno je i uređeno izletište sa svim pratećim sadržajima, a ubrzo će se aktivirati i prodavnica suvenira.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić