PROTEST ZA RAVNOPRAVNOST

Dvadesetak učenika srednjih škola iz Jajca mirnom protestnom šetnjom izrazilo je nezadovoljstvo najavljenom nacionalnom podelom učenika. Učenici iz Jajca žele da su svi u školi ravnopravni i ističu da se odlično slažu i druže van nastave.

 

Poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su incijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku. Ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

učenici iz jajca

Ivica Jukanović, koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole za kuvara, rekao je da žele ravnopravnost svih.

„Želimo poručiti da ne želimo da nam se dele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtevi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti se odlično slažu, druže se van nastave i zajedno idu na treninge.

„Ova podela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge“, naveo je Ivica, učenik hrvatske nacionalnosti.

S obzirom na to da je raspust, deca srpske nacionalnosti su otišla, pa ih danas nije bilo na protestima. Ipak, bila je istaknuta i zastava Srbije, koju je nosio upravo Ivica.

„Ja želim predstavljati njih, jer nisu bili u mogućnosti doći na proteste. Mislim da mi niko nije zamerio“, rekao je on.

Ivica je dodao da ima roditelja koji su u državnoj organizaciji, pa se njihova deca ne smeju pridružiti protestima.

„Dosta je takvih učenika, ali i odraslih ljudi“, potvrđuje Ivica.

Admira Kasum je učenica trećeg razreda i kaže da ne želi podele.

„Svi se družimo i slažemo se. Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli ići zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podele“, rekla je Admira.

Ona je rekla da joj kao Bošnjakinji ne smeta šahovnica na svedočanstvu.

„Deca su pod pritiskom roditelja i ne znamo kako će sve ovo uspeti. Ima dosta dece koja žele podelu škola, ali ne razmišljaju šta će biti za 10-15 godina i u kakvoj će državi živeti“, kazao je učenik Tarik Šehić.

Učenike je danas posetio šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur i podržao njihove zahteve.

Izvor: N1info.com