SIGNALI JAKOG STRESA

Kortizol je jedan od onih hormona za kog svi misle da je nešto loše, jer se popularno naziva još i “hormon stresa”. Međutim, kortizol sam po sebi nije loš hormon. U stvari, nama je on potreban kako bismo adekvatno reagovali na mnoge okolnosti i događaje koji nam se dešavaju ili kojima prisustvujemo.

 

Jedina stvar koja “ne štima” u vezi sa kortizolom je onda kada ga u organizmu imamo previše. Da bismo mogli da izbalansiramo nivo kortizola u nama, prvo treba da se upoznamo sa znacima koji nam jasno govore da je nivo ovog hormona izuzetno visok. Ima bar 9 upozoravajućih znakova.

kortizol

1. Nedostatak kvalitetnog sna

Nivo kortizola obično raste kada se probudimo, a opada tokom noći. Ipak, ako imate visok nivo kortizola teško ćete zaspati i onda kada ste preumorni. Osim toga, nemoguće je spavati kvalitetnim i dubokim snom kada se “uhvati” veoma malo vremena za spavanje. Duži san siguran je put da se u telu smanji nivo kortizola.

2. Umor i posle kvalitetnog sna

Nekada se dešava da je visok nivo kortizola prouzrokovan hroničnim umorom. Čim se budite često iz sna, a uz to osećate i konstantni premor, to je najjasniji znak da u vašem telu kortizol pravi haos.

3. Bolovi u leđima, mišićima i glavi

Visok nivo kortizola povećava osetljivost mozga i celokupnog organizma na bol. Ovakvo stanje neminovno dovodi do čestih glavobolja i bolova u leđima i mišićima.

4. Neobjašnjivo dobijanje na kilaži

Istraživanja pokazuju da kortizol izaziva višak masti koje se skladište u telu, naročito u predelu abdomena. Može da se desi da zdrava ishrana i vežbe nisu dovoljne da poprave učinak visokog nivoa hormona stresa.

5. Laka podložnost infekcijama

Preterani kortizol u telu slabi imuni sistem organizma pa je mnogo lakše prehladiti se i razboleti se od gripa ako ste pod uticajem jakog stresa.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

Biorelax kapi za smirenje- klikni na sliku i naruči!

6. Povećanje apetita

Studije su pokazale direktnu vezu između visokog nivoa kortizola i povećane želje za hranom, i to posebno za brzom, nezdravom hranom. Ovde to važi za oba pola, pa ako primetite da vam je preterano stalo do peciva iz pekare ili mesa sa roštilja, znajte da vam tu želju “odrađuje” hormon stresa.

7. Biti zabrinut u svakoj prilici

Nivo kortizola može da izazove paranoju, kao i osećaj panike većinu vremena tokom dana. Pod jakim ste stresom ako primetite da se osećate nelagodno i anksiozno u brojnim situacijama.

8. Česti stomačni poremećaji

Stomak je veoma osetljiv na hormon stresa. Visok nivo kortizola može da prouzrokuje zatvor, gorušicu i grčeve.

9. Gubitak seksualne želje

Kortizol ubija libido i smanjuje nivo testosterona, što na kraju otežava osobu da se ona uopšte fokusira na seks.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride – kontrolišu šećer i insulin – klikni i naruči