ČUDO TEHNOLOGIJE

Najveća internet trgovinska mreža na svetu, američki “Amazon“, nalazi se pod sumnjom da je uređaj koji se prodaje pod njegovim zaštitnim imenom, Amazon Echo, mnogo više od onoga što je navedeno u reklami. Svemoćna pametna spravica koja se ne može isključiti kada se jednom pusti u rad, upija informacije spolja i, kako tvrde IT eksperti, dostavlja ih raznim agencijama i tako direktno krši prava svakog lica na zaštitu privatnosti.

 

“Amazon Echo” je savremeni uređaj (mikrofon i plejer) koji na glasovnu komandu može da pušta muziku, odgovara na pitanja, čita vesti i izvršava brojne druge zanimljive zapovesti, ali je, prema nekim stručnjacima, ujedno i alat za nadzor i špijuniranje koji koristi američka vlada.

Stručnjaci tvrde da je “Amazon Echo” uređaj koji se može lako hakovati kako bi ga koristile vladine agencije, poput FBI, da prisluškuju razgovore.

amazon echo

Čudesna naprava koja izvršava razne naredbe, a kada miruje onda prisluškuje: Amazon Echo

Slično kao Ajfon, koji sadrži prislušni aparat koji se može aktivirati jednostavnom glasnom komandom, Amazon Echo je programiran da sluša verbalne komande na osnovu koji se uključuje i izvršava ih. Ovaj uređaj ima širi opseg za prepoznavanje glasa tako da može čuti i dovoljno glasnu naredbu iz drugog kraja sobe, čak i dok je dovoljno bučno u njoj.

Nema sumnje da je Amazon Echo zanimljiva kreacija kompanije koja se isključivo bavi online trgovinom. Da bi bilo jasnije šta sve Amazon Echo može da uradi, pogledajte u kratkom video prilogu koji govori o tome kako funkcioniše ova sprava.

https://www.youtube.com/watch?v=KkOCeAtKHIc

Reklo bi se – svemoćna naprava! Ipak, ovaj aparat ima i svojih negativnih strana, upozoravaju IT stručnjaci.

Oni su istraživali sposobnost Amazon Echo i utvrdili da on može da špijunira ljude koji ga koriste i sposoban je da dostavlja informacije hakerima ili vladinim zvaničnicima.

Informatičari objašnjavaju da je transparentnost izveštaja koje Amazon Echo šalje pod znakom pitanja, jer se nigde ne navodi gde se podaci upućeni uređaju dalje isporučuju, osim da je rečeno kako se za njihovo skladištenje koriste “Amazon Cloud” servisi.

Postavlja se pitanje: Da li “Amazon”, kao vodeća trgovinska onlajn mreža, prodaje privatne podatke američkoj državnoj upravi?!

Amazonovi izveštaji o transparentnosti priznaju da je ta kompanija pod stalnim pritiscima, pozivima, čak i sudski nalozima od strane državnih organa kao što je FBI, koji zahtevaju da ona dostavi informacije o korisnicima. “Amazon” tek treba da objavi koliko je tih zahteva do sada podneseno, a koliko njih će se ubuduće procesuirati.

Na mnogo načina, primećuju eksperti iz IT sektora, svemogući Amazon Echo je san za sprovođenje zakona i špijuniranje građana. Neki od tih stručnjaka su već podneli zahtev FBI-ju da se u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja izjasni da li je ta federalna agencija ikada prisluškivala sadržaje uređaja Amazon Echo, na šta je iz FBI stigao odgovor da to “ne može ni da potvrdi ni da negira”.

Do pre nekoliko godina, da bi izvršile prisluškivanje, agencije poput FBI trebalo je da prisluškuju telefonske razgovore ili da postave “bubice” u domove. Danas, sudeći prema ovom uređaju, potrebno ga je samo uključiti (Amazon Echo kada se jednom uključi on ostaje trajno uključen!) i korisnici se već lako nađu u klopci špijunaže.

“Amazon” je tokom dve godine otkada se pojavila ova sprava prodao oko 3 miliona “Amazon Echo” plejera, očigledno naivnim kupcima kojima ne smeta da plate kako bi ih jedna multinacionalna korporacija špijunirala.