OD POZAJMICE – BIZNIS

O lihvarskom uzajmljivanju i zelenašenju je i te kako bilo govoreno kroz prizmu književnosti. A kada komšinica pozajmi kašičicu kafe ili šoljicu ulja, pa, o tome niko nikada nije rekao ni reči. I eto prave prilike da se povede priča o pozajmljivanju.

biznis

O lihvarskom uzajmljivanju i zelenašenju je i te kako bilo govoreno kroz prizmu književnosti. Nažalost, niko nikada nije pominjao pojam pozajmljivanja kao nešto što je ljudski i normalno za odnos među ljudima. Kao što ono, negde na televiziji, s vremena na vreme opomene pokojni Dragan Nikolić čitajući priču da vest nije kada pas ujede čoveka, a da bi svakako bila kada bi čovek ujeo psa, no svakako neko nekoga mora da ujede, tako i književnost raspreda samo o životnim temama i temama opasnim po život.

A kada komšinica pozajmi kašičicu kafe ili šoljicu ulja, pa, o tome niko nikada nije rekao ni reči. I eto prave prilike da se povede priča o pozajmljivanju i o tome kako se čitav jedan startup razvio na temeljima osnovne potrebe čoveka da nešto što nema pozajmi pa vrati. Doduše, s početka je sve izgledalo kao osnovna ljudska potreba, ali se vremenom pozajmljivanje pretvorilo u iznajmljivanje, a pojedinci su se dosetili izvanrednog biznisa koji na obostrano zadovoljstvo donosi polzu i klijentu i davaocu. Ako ste se ikada zapitali gde sežu koreni sada sve popularnijeg rent a car-a, evo kratke storije o tome šta se kroz prethodne decenije izdogađalo. Danas su u rent a car agencije sve učestalije, a lokalne rent a car agencije se sve više nadmeću ko će klijentima pružiti bolju uslugu pa na kraju krajeva i bolje automobile.

Sto godina iznajmljivanja

ford t

Logično da rent a car industrija nije mogla da se razvije pre dvadesetog veka, jer automobili tada nisu mal te ne ni postojali. Ako izuzmemo probne modele, automobilska industrija svoje izdanke dala je tek početkom veka koji je osim što je bio najkrvaviji, doneo i mnogo toga u pogledu industrijske revolucije.

Dok su se po ulicama Evrope, tek tu i tamo tiskali automobili i laganim tempom menjali kočije i fijakere, čovek po imenu Joe Saunders iz američke savezne države Nebraske, osmislio je posao novog stoleća. Čuveni Fordov model T bio je tek nekoliko godina u njegovom vlasništvu. Saunders je uprkos tome što je automobil tek došao u njegov posed, došao na genijalnu ideju da vozilo iznajmi jednog trgovačkom putniku, koji je svakako automobilom mogao da postigne mnogo više nego pešačeći, jašući ili vozeći se kočijama. Ovo bi se moglo uzeti i za prvu godinu rent a cara, iako je zvanično nastao tek dve godine kasnije.

Prva agencija za iznajmljivanje

Premda je zabeleženo da je Saunders svoje vozilo iznajmio trgovcu, prvu pravu rent a car agenciju otvorio je u Čikagu gospodin Valter Jakobs. Jedina razlika između Saundersovog poduhvata i Jakobsove agencije bila je ta što je Valter najpre registrovao kompaniju a zatim i kupio 10 vozila koja su služila upravo za iznajmljivanje. Ono što je usledilo naglavačke je promenilo tok Jakobsovog života. Za svega pet godina ovaj gospodin iz Čikaga postao je milioner. Ne može se baš reći da je Jakobsova duša bila čista, ali svakako on direktno nije bio umešan u prljave igre. O čemu se radi? Zahvaljujući prohibiciji i pomalo sumnjivoj Jakobsovoj klijenteli, krijumčarenje alkohola je poprilično zaživelo, a dobar deo kapitala slivao se u njegove ruke. Nažalost, rent a car je dobio i negativnu reklamu, pa je ubrzo Jakobs svoju kompaniju prodao. The Yelow Cab je otkupio sva vozila i prava na poslovanje i tako je počela priča koja uz ozbiljnu ekspanziju traje i danas.

Za to vreme na starom kontinentu

I dok se u Americi gomilao broj vozila koja su dostupna za iznajmljivanje, razvijao se i železnički i avio saobraćaj. Upravo avio saobraćaj je doprineo da se i u Evropi po sličnom modelu razvije industrija za iznajmljivanje vozila. Američke agencije otvarale su ekspoziture po Evropi. Prva kompanija otvorena je u Parizu i zvala se Europcar. Danas je očigledno da je potez bio i te kako pametan, jer rent a car vozila koristi sve više turista.

Evolucija rent a car sistema

Pre samo nekoliko meseci u BiH se pojavio novi rent a car servis koji povezuje pojedince vlasnike automobila koji su spremni da ustupe svoje vozilo u najam za odgovarajuću nadoknadu i pojedince koji žele da iznajme automobile. Prednost ovog servisa je u tome što se prilikom procesa iznajmljivanja zaobilazi rent a car agencija pa krajnji korisnici rentiraju  automobile osetno jeftinije. Ovaj servis je prvobitno omogućio iznajmljivanje automobila u Sarajevu, a ubrzo i rent a car u Tuzli. Uskoro se očekuje širenje ove usluge na celu BiH, a zatim i na ceo region.