OSAM MOĆNIH DEJSTAVA

Aleva paprika (crvena, mlevena, tucana, tučena…), bilo slatka ili ljuta, nije samo začin. Njene blagodeti nalaze široku primenu u otklanjanju mnogih boljki. Magični lekoviti sastojak ove paprike zove se kapsaicin i on je odgovoran što se ovaj začin sve češće primenjuje ne samo u kuhinji.

 

Svima je dobro poznato da je aleva paprika široko rasprostranjen začin. Ipak, ona ne služi, kako bi se pretpostavilo, samo da hrana dobije bolji ukus, već u sebi skladišti nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, E i B, beta-karoten, kalcijum i kalijum.

aleva paprika

Aleva paprika korišćena je kao lek kod Indijanaca pre više od 9.000 godina. Najveća njena blagodet je kapsaicin, materija koja se u njoj nalazi, a koja se kao glavni sastojak nalazi u suzavcu i biber spreju.

Ova paprika ima izvesne prednosti koje su značajne i za unutrašnjost i za spoljašnjost našeg tela. Ona je prirodni lek za mnoge infekcije, jer ima protivupalna, protivgljivična i antiiritirajuća svojstva. Zbog svega ovoga, mnogi je nazivaju začinom nad začinima.

Ako i dalje mislite da aleva paprika služi samo da bi jelu poboljšala ukus, pročitajte narednih 8 razloga zbog kojih ćete se predomisliti, jer je ona korisna za sveukupno zdravlje čoveka.

1. Dobra je za srce

Kašičica mlevene paprike u čaši vode prirodni je lek za ublažavanje simptoma srčanog udara. Ona pomaže tako što skida naslage sa krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju krvi i omogućava hranljivim materijama da prodru do srca.

2. Prirodni lek za visok krvni pritisak

Ljudi koji pate od hipertenzije mogu da imaju velike koristi od aleve paprike, jer pomaže da se krvni pritisak održi na normalnom nivou. Ovaj začin je u stanju da poboljšava protok krvi u celom telu, od glave do stopala, a takođe i da izjednači krvni pritisak u arterijama.

3. Reguliše probavu

Aleva paprika stimuliše peristaltiku (kretanje) creva, čime se poboljšava varenje. Deluje tako da istovremeno i efikasno leči nekoliko probavnih problema, uključujući gasove, kiselinu i grčeve u stomaku.

4. Ublažava psorijatični svrab i bol

Medicinski stručnjaci utvrdili su da mlevena paprika efikasno utiče na umanjenje bolnog svraba kod psorijaze i na ublažavanje svih pratećih simptoma ove kožne bolesti.

5. Pomaže u mršavljenju

Redovna potrošnja aleve paprike pomoći će onim osobama koje vode rat sa kilogramima, jer se odlično pokazala u sagorevanju masti i ubrzanju metabolizma. Ona takođe utiče na smanjenje apetita, pa je preporuka da se uključi u redovniju ishranu.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju i srce – klikni na sliku i naruči!

6. Sprečava rak

Zahvaljujući kapsaicinu, aleva paprika pomaže u sprečavanju raka ubijanjem malignih ćelija u organizmu. Posebno je dobra za prevenciju karcinoma pluća, prostate i pankreasa.

7. Leči upalu grla i druge infekcije

Mlevena paprika pomaže i kod lečenja upale grla i drugih infekcija zbog svojih antigljivičnih osobina. Za razrešenje bola u grlu, dovoljno je pomešati kašičicu aleve paprike u čaši vode i ispirati grlo, što će mu pomoći da se brzo oporavi od upale.

8. Sprečava opadanje kose i pomaže njen rast

Smanjena cirkulacija krvi je jedan od glavnih razloga gubitka kose. U tom smislu, ovaj začin može da poveća krvni protok izazivanjem iritacije na glavi kada se primenjuje direktno na koži glave.