UZVIŠENA PLEMENITOST

Adelinde Kornelisen je holandska jahačica koja je imala peh na ovogodišnjim Igrama u Riju. Njen konj Parsifal razboleo se toliko da je ona odlučila da se povuče iz trke za medalju, iako je slovila za favorita. Njegovo stanje poboljšalo se na dan takmičenja, ali Adelinde nije htela da rizikuje. Njen „Parsi“ bio je već dovoljno izmučen da bi dao sve od sebe kada je to najpotrebnije.

 

Većina sportista ima jedan san koji prevazilazi sve druge: da se takmiči na Olimpijskim igrama. Samo zamislite nastup u prepunoj olimpijskoj dvorani i okršaj sa najboljima u određenoj sportskoj veštini dok publika aplaudira. Sve godine teškog treninga i odricanja konačno su se isplatile! A onda, spletom nekih nesrećnih okolnosti, odjednom ste primorani da odustanete od svega toga

holandska jahačica

Tuga i suze: Adelinde Kornelisen i njen drug Parsifal

Ovo se upravo dogodilo holandskoj zvezdi konjičkog sporta, jahačici Adelinde Kornelisen. Ona je već osvojila nekoliko medalja na prethodnim Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, ali ove godine kada se održava Olimpijada u Rio de Žaneiru, ona i njen konj Parsifal nisu uspeli u tome, iako su ciljali zlatno odličje.

“Prvih dana u Riju išlo je po planu – let do Brazila prošao je u najboljem redu, smeštanje u štalu takođe. Trening koji smo Parsifal i ja imali protekao je odlično, a on se osećao srećnim i zdravim”, napisala je Adelinde na svom Fejsbuk profilu.

Kada je došlo vreme da se izađe u arenu i pred publiku koja obožava konjički sport, olimpijski san tridesetsedmogodišnje takmičarke pretvorio se u pravu noćnu moru. U sredini stadiona, dok ih je hiljade gledalaca posmatralo, Adelinde i Parsifal povukli su se iz takmičenja.

Holanđanka je izuzetno naporno radila da bi se u najboljem svetlu predstavila na Olimpijskim igrama u Riju. I ona i njen konj Parsifal smatrani su apsolutnim favoritima u jahanju. Ipak, nešto je krenulo po zlu…

Na žalost, Parsifala je ujeo otrovni insekt nekoliko dana pre početka takmičenja. Njegova glava bila je naduta, a telesna temperatura dostigla stanje groznice. Veterinari su učinili sve kako bi što pre rešili febrilno stanje ovog olimpijskog takmičara.

Adelinde je pokušala da kod organizatora izdejstvuje promenu dana kada holandski olimpijski tim izlazi u arenu kako bi Parsifal imao više vremena da se oporavi. Međutim, organizatori su odbili njen zahtev.

“U tom trenutku nisam imala želju da se takmičim. Zdravstveno stanje Parsifala mi je važnije od svega na ovom svetu!”, dodala je Adelinde na svom Fejsbuku.

Dan pre takmičenja, Adelinde je ostala budna celu noć u društvu svog voljenog konja.

“Spavala sam u štali i proveravala šta se sa njim dešava na svakih sat vremena. Nisam htela da ga ostavim na miru!”, napisala je ona tada. “Najvažnija stvar je da mu je jutros temperatura pala na 37.5, a otok se pomalo povukao”.

Uoči izlaska u arenu, Parsifal se osećao mnogo bolje, a Adelinde nije želela da razočara svoje zemljake. Srećom, veterinari su dali zeleno svetlo da njen Parsi može da se takmiči i ona je odlučila da ih posluša i izađe pred publiku.

“Groznica je prošla, što znači da su otrovi napustili njegov organizam. Još uvek mu je malo otečena vilica, ali smo ga hladili sve vreme, pa je i taj otok sada manji. Saglasila sam se sa tim da mu dam priliku…”, zapisala je Holanđanka.

Međutim, odmah kada je izašla u sedlu na svom Parsifalu, Adelinde je znala da nešto neće biti u redu. Nije se mnogo dvoumila – podigla je ruku i tražila da se povuče iz takmičenja, na ogromno iznenađenje mnogih.

“Čim sam ušla u borilište, osetila sam da je on već dao poslednji atom svoje snage”, zapisala je jahačica posle odustajanja.

“To sam uradila da bih ga zaštitila… Mog drugara, mog prijatelja… Konj koji je dao sve za mene celog svog života nije zaslužio ovo… Tako da sam samo pozdravila publiku i napustila arenu sa njim”, dirljivo je zabeležila ona.

Po svemu sudeći, Adelinde Kornelisen se više neće takmičiti u konjičkom sportu, jer će ove Igre u Riju biti verovatno poslednje za Parsifala, koji već ima 19 godina.

Priča u kojoj je holandska jahačica odbila da stavi život svog konja na kocku obišla je svet i jedna je od najemotivnijih storija sa ovogodišnje Olimpijade u Riju. Ovo je divan primer čovečnosti prema životinjama, a ponašanje holanđanke pravo oličenje istinskog sportiste.

Adelinde Kornelisen i njen dragi Parsifal ostali su bez zlatne medalje u Riju, ali nema sumnje da srce ove šampionke sija zlatnim sjajem.