ZA KVALITET SNA

Postoji mnogo razloga zbog kojih proživljavamo nesanicu, a jedan od bitnijih je hrana koju unosimo. Neke namirnice treba izbegavati pre spavanja.

 

Dešava nam se da nešto prezalogajimo pre odlaska u krevet. U tim trenucima, najčešće i ne mislimo na to kako ćemo zaspati, odnosno da li će i na koji način na kvalitet sna uticati hrana koju smo upravo uneli. Ako pojedemo nešto pogrešno u to doba, ne možemo da očekujemo da ćemo zaspati lako.

izbegavati pre spavanja

Izbegavanje sledećih namirnica ne može da garantuje da će nesanica sasvim iščeznuti, ali ćete definitivno spavati bolje ako to učinite pre odlaska u krevet.

Paradajz

Paradajz ili bilo koja namirnica koja sadrži paradajz, poput sosova i čorbi, može uništiti san. Ovo se dešava samo zbog jedne stvari, a to je da paradajz izaziva refluks kiseline (sadržaja iz želuca vraća se u jednjak ili usta). Ova pojava je uvek nelagodna, posebno kada je reč o ležećem položaju. Osim toga, paradajz nije ni lagan za varenje, pa i to može da izazove nelagodnost u času pred počinak.

Začinjena hrana

Začini povećavaju telesnu temperaturu, pa je zato veoma teško utonuti u san kada je telo toplo. U stvari, ako želite da spavate bolje preporuka je da telo bude što rashlađenije pre spavanja. Isto kao i kod paradajza, začini takođe uzrokuju refluks kiseline.

Slatkiši

Šećer je nešto što vam traži organizam, ali zamka koju ostavlja je da vam se uvek traži još. Šećer ili hrana sa dodatkom šećera uzeta neposredno pre spavanja napraviće pometnju u vašem raspoloženju i otežati spavanje. Bolje je kloniti se šećera u popodnevnim i večernjim satima, upravo da san bude miran i dođe na oči što pre.

Biorelax kapi za smirenje i nesanicu antistres

Biorelax kapi vas prirodnim putem efikasno oslobadjaju nesanice – klikni na sliku i naruči

Kafa

Kafa ili bilo koje energetsko piće koje sadrži kofein koji razara snove. Jednostavno, to je zato što kofein stimuliše rad mozga i drži nas budnim i na oprezu. Treba imati na umu da je potrebno šest sati da se kofein sasvim eliminiše iz tela. Bolje je kafu popiti ujutru i tokom dana, nego neposredno pred spavanje.

Alkohol

Postoji mišljenje da alkohol pomaže ljudima da bolje spavaju, ali to nije tačno. Dešava se da se zaspi brzo, ali taj san nema kvalitet dubokog sna koji odmara telo i mozak. Ako redovno pijete alkohol, verovatno ste već primetili da vam se san prekine usred noći. Kada se alkohol svari, on stimuliše mozak i sprečava san.

Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom

Ovakvi ugljeni hidrati uzrokuju povišen nivo šećera u krvi koji dalje utiče na kvalitet sna. Kada šećer u krvi padne, onda uzrokuje želju za slatkišima. Zbog toga se dešava da se ova želja javi upravo usred noći.