TROŠAK NA KULTURU

Svaki italijanski tinejdžer koji ove godine navršava 18 godina, od države će dobiti 500 evra za punoletstvo, ali uz jedan, ne tako mali uslov. Vaučerima u iznosu najveće evro novčanice, Italija želi dobrodošlicu svojim tek punoletnim građanima, a svrha u koju će morati da potroše taj iznos je „da bi se obogatili kao osobe i ojačali italijansko društvo“.

 

Do kraja godine Italija će morati da odvoji oko 290 miliona evra kako bi svojim građanima uručila poklon za punoletstvo, koji sa sobom vuče i jedan „mali“ uslov.

500 evra za punoletstvo

Kako bi podsetila mlade da je kultura veoma važna za kvalitet života i društva, italijanska vlada je odlučila da tinejdžerima kao poklon za punoletstvo da vaučere u vrednosti od 500 evra koje mogu iskoristiti za koncerte ozbiljne muzike, pozorište, film, muzeje, knjige i nacionalne parkove.

To je pokušaj obogaćivanja kulturnog života mladih i inicijativa koja bi trebalo da pokaže koliko umetnost i kultura doprinose društvu i zbližavanju ljudi.

Odluka stupa na snagu 15. septembra, a do kraja godine Italija će morati da odvoji oko 290 miliona za 575.000 tinejdžera koji slave punoletstvo.

“Inicijativa ima za cilj da pošalje poruku mladima i da im poželi dobrodošlicu u društvo punoletnih. To nas takođe podseća koliko je kultura važna, kako da bi se obogatili kao osobe, tako i da bi ojačali naše društvo”, rekao je Vladin podsekretar Tomazo Nanićini.

Ove vaučere, mladi će biti u prilici da „skinu“ preko aplikacije na svojim telefonima, a moći će ih iskoristiti u radnjama ili kupujući preko interneta.

Ovo nije prvi put da Italija pokreće slične inicijative. Premijer Mateo Renci prethodno je odvojio milijardu evra za „siromašne i obespravljene populacije migranata“. Njegov program takođe je bio baziran na vaučerima od 500 evra koje su migranti mogli da iskoriste isključivo za kulturne sadržaje.

Vlada planira sličan projekat za 2017. godinu, kada će obrazovnim profesijama takođe dati 500 eura za profesionalno usavršavanje i razvoj.

Izvor: 24sata.hr/Express.hr