SPORTSKA POVREDA

Aurikularni (ušni) hematom, nazvan još i karfiol uho jeste stanje ušne školjke koje može da prouzrokuje deformaciju na tom delu slušnog aparata ako dovoljno dugo trpi povrede. Karfiol uho je uobičajeno kod osoba koje učestvuju u sportovima u kojima postoje trenja koja se ponavljaju ili tupi udarci u predelu glave i ušiju.

 

Mnogima je zapalo za oko da su ušne školje MMA boraca, rvača ili boksera naduvene i deformisane. Upravo od pojave „karfiol uha“ najčešće stradaju sportisti borilačkih veština, kao što su bokseri, ragbisti, rvači i drugi, a nije retka ni kod vaterpolista. Šta izaziva hematome u ušima ovih sportista?

karfiol uho

Spoljašnje uho napravljeno je od elastične hrskavice, koja celokupnom uhu daje oblik, ali i omogućava fleksibilnost i pokret. Pošto ova hrskavica nema svoju prokrvljenost, ona zavisi od protoka krvi sa strane i tako se snabdeva hranljivim materijama.

Postoje dva osnovna uzroka za pojavu aurikularnog hematoma. Prvi je tupa povreda, odnosno udarac u uho, koji izaziva krvarenje između hrskavice i kože. Hematom se formira između ta dva organa, pa sprečava dotok krvi do hrskavice.

Drugi uzrok dešava se usled ponavljanja povrede uha prilikom trenja, kada uho dovoljno dugo prianja uz strunjaču, što je sasvim uobičajeno prilikom padova u borilačkim veštinama. Sa ponovljenom silom trenja, koža i hrskavica mogu da se odvoje što izaziva krvarenje između njih. Rezultat je isti kao kod udarca u uho, jer se hematom formira između hrskavice i kože.

Ako se ne leči, hematom formira abnormalno tkivo, što uzrokuje “smrt” hrskavice i dovodi do “karfiol uha”.

Pošto ovo stanje nastaje usled ponovljenih trenja i povreda uha, ono se može sprečiti korišćenjem zaštitne kacige. Ona mora biti specijalizovana za zaštitu ušne školjke za posebne sportove, u kojima su takmičari u riziku od povreda uha.

Važno je da se ta kaciga pravilno stavi na glavu i da je kaiš koji prelazi preko brade dovoljno zategnut kako bi bila tesno vezana na glavi i ne pokretala se tokom kontakta sa rivalom. Takođe, i mesto za ušnu školjku u kacigi treba da bude dovoljno duboko postavljeno i obezbeđeno kako bi se izbegle povrede. Ako kaciga nije pravilno postavljena, stvaranje hematoma se ne može valjano sprečiti.

Na žalost, u nekim sportovima kaciga je neophodna za takmičenje, ali se pri samom treningu ona izbegava. Sportisti će je nositi na glavi samo za vreme takmičenja, ali će je skoro uvek izbeći tokom treninga.

Kada se desi ovakva povreda ušne školjke, uho treba tretirati ledom i to umerenim pritiskom direktno na povredu. Ako je već formiran hematom, on se može isprazniti izvlačenjem tečnosti od strane lekara kako bi se izbegao trajni deformitet ušne školjke.

Za odvod tečnosti iz naduvene ušne školjke, lekari koriste igle sa šupljinama ili naprave mali rez na uhu. Drenaža hematoma se mora obaviti kod stručnog lica, kako bi se ponovo uspostavila veza između kože i hrskavice. Zavoj se ostavlja na uhu i stoji tri do pet dana, a dreniranje se može i ponoviti ako je to potrebno. Da bi se sprečila infekcija, nakon procedure mogu se uzimati antibiotici.

Ako je karfiol uho već formirano i utvrdi se da je prekasno za drenažu, rekonstruktivni plastični hirurg može da se angažuje kako bi povratio stari izgled hrskavice spoljašnjeg uha. Ovaj operativni zahvat obično ne traje dugo, a otoci od njega prolaze za najviše dve nedelje.