HRANI I LEČI

Koren celera je izvor zdravlja. Zaboravljeno povrće zdravije od krompira, a na tlu Evrope upotrebljavalo se mnogo pre njega. Preventivno deluje i štiti od kancera, bolesti srca i bubrega, a sportistima je zanimljiv jer je bogat nitratima.

 

Koren celera je bio osnovna hrana u Evropi pre nego što je krompir stigao, a danas je skoro sasvim zaboravljen i zapostavljen u kuhinjama starog kontinenta. U stvari, krompir je i došao u Evropu kao zamena za ovaj zdravi koren. Činjenica je da je ovo jedna veoma zdrava biljka, mnogo zdravija od svoje “zamene”.

koren celera

U samo 100 grama celerovog korena nalazi se više od 35 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina K. To je vitamin koji nam služi da održavamo svoje kosti, a odličan je i kao preventivni agens protiv degenerativnih moždanih oboljenja kao što su demencija, alchajmerova i parkinsonova bolest. Postoji nekoliko lekovitih svojstava karakterističnih za koren celera.

Koren celera i rak

Univerzitet u Njukaslu dokazao je da poliacetileni u korenu celera pomažu kako bi se sprečila leukemija. Takođe, koren celera sadrži vlakna, koja deluju preventivno u sprečavanju raka debelog creva. U drugom istraživanju, iz 2005. godine, pokazalo se da svi poliacetileni pokazuju pozitivan efekat protiv zloćudnih tumora.

Prevencija kardiovaskularnih problema

Koren celera može da spreči nastanak kardiovaskularnih bolesti. Konkretno, taj deo biljke sprečava pojavu arterioskleroze, a ujedno i snižava hipertenziju. On sadrže nitrate, koji se pokazuju funkcionalnim u borbi protiv kardiovaskularnih problema. Neki naučnici baš u ovom povrću vide mogući budući lek protiv bolesti srca.

Koren celera i menstruacija

Dobro je da žene znaju da koren celera optimizuje mesečne cikluse. Žene koje doje, redovnim konzumiranjem ovog ukusnog povrća, proizvodiće više mleka nakon samo nekoliko nedelja.

Priroda na Dar biljne kapi za zdravlje

Fantastični biljni proizvodi i kapi lekovitog bilja za zdravlje i vitalnost – klikni na sliku i naruči

Nitrati i sportisti

Postoje povrća koja pomažu da se poboljšaju performanse sportista i tu su nitrati najznačajniji nutritivi. Sve je više dokaza koji pokazuju da nitrati iz prirodnih izvora pomažu da se umanje uslovi stresa koji mišići moraju da trpe. Kao što je već rečeno, koren celera bogat je nitratima, a sportistima će biti zanimljivo kada saznaju da im ovo povrće može pomoći da budu izdržljiviji. Protok krvi se poboljšava, a kiseonik se u toku vežbanja troši sve manje.

Odličan za bubrege

Koren celera je dobro poznati diuretik. On stimuliše funkcije bubrega. Kada bubrezi rade bolje, više toksina se oslobađa iz tela. Kamen u bubregu nestaće mnogo brže u slučaju konzumacije korena celera na redovnoj bazi. Poboljšana funkcija bubrega je povezana sa poboljšanom funkcijom održavanja krvnog pritiska tako što se otrovi privremeno skladište u krvi. Kada oni napuste telo, zbog boljeg funkcionisanja bubrega, biće manje te tečnosti u krvnim sudovima. Zato i krvni pritisak biva smanjen.

Saveti za kuvanje korena celera

Koren celera sadrži natrijum i zato ga nije potrebno dosoljavati. Ovo je savršeno povrće za osobe koje ne koriste natrijum u ishrani ili dijeti. Takođe, koren celera ne treba da proključa pri kuvanju. Za razliku od krompira, dovoljno je u tiganj staviti sirov koren isečen u kockice i posle 3 do 5 minuta one su spremne za jelo. Lako je napraviti i kašu od ovog korena, koja ima mnogo više ukusa od krompira, a koristi se kao namaz na hleb. Ovo povrće može da se koristi i presno, dok se rendani koren može koristiti kao salata uz šargarepu i krastavac.