ZAČIN KAO SPAS

Emisija štetnih gasova predstavlja ozbiljnu opasnost za našu životnu sredinu. Dovesti u vezu krave i metan nije čudno ako se zna da čak četvrtinu svih zaliha ovog lako zapaljivog gasa na planeti, proizvede upravo digestivni sistem stoke, pretežno goveda. Prirodno rešenje za smanjenje emisije metana u okolinu je dodati origano kravama u ishranu.

 

Oni koji se usude da postave pitanja u vezi klimatskih promena obično se označe kao pobornici “anti-nauke”, ali svako ko obraća pažnju na protivrečnosti i apsurde koji se na ovu temu objavljuju od strane “mejnstrim” naučne zajednice, ima mnogo razloga da postane skeptičan.

krave i metan

Jedan od ovakvih primera je i nedavna izjava u stranim medijima da origano može biti koristan u suzbijanju prekomerne emisije metana koja doprinosi globalnom zagrevanju.

Teorija je da je za veliki procenat prisustva metana u vazduhu odgovorna stoka koja preživa hranu (goveda), a koja svojim podrigivanjem i gasovima, u digestivnom sistemu proizvodi metan.

“Većina pokušaja koji objašnjavaju klimatske promene fokusira se na smanjenje emitovanja štetnih gasova iz automobila i fabrika, dok mala grupa naučnika smatra da problem leži u smanjenju emisije druge vrste. Metan proizveden u stočarstvu predstavlja oko 18 odsto globalne emisije gasova staklene bašte, a on dolazi od nadutosti i podrigivanja stoke”, tvrde zvanična istraživanja.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Arhus u Danskoj smatraju da postoji opcija smanjenja emisije štetnog metana kada su u pitanju stočni gasovi. Oni smatraju da bi se dodatkom origana u stočnu hranu promenila ravnoteža bakterija u digestivnim sistemima životinja.

Viši istraživač dr Kaj Grevsen kaže: “Origano u sebi sadrži eterična ulja sa blagim antimikrobnim agensom koji se zove karvakrol, a koji može da ubije neke od bakterija u stomaku krava i volova”.

Ovo možda zvuči neverovatno i šašavo, ali moguće je da se ovde krije ključ za rešenje problema sa emisijom metana.

Naučna činjenica kaže da je metan 23 puta snažniji od ugljen-dioksida u zaustavljanju toplote u atmosferi, a može se naći u životinjskom izmetu, deponijama, rudnicima uglja i curenju prirodnog gasa iz cevi. Smatra se da jedna prosečna krava, težine oko 550 kilograma, proizvede 800 do 1.000 litara gasova svaki dan i zbog toga su one daleko najveći proizvođač metana – oko 25 odsto svih zaliha tog gasa proizvedenog na planeti potiče upravo od nadutosti goveda.

Nedavno objavljena naučna studija ustvrdila je da gasovi koje proizvode krave nisu jedini problem, već da i njihov izmet u sebi sadrži više metana nego što je to normalno. Zaključak je preterana upotreba antibiotika u ishrani goveda, što je imalo za posledicu otkrivanje ovako neočekivanog sporednog efekta u stočarstvu.

Naučnici su na tragu otkrivanja anti-metanske vakcine, koja bi ove probleme kod stoke smanjila, ali je prirodni put uvek bolje rešenje. Ako se već origano pokazuje kao značajan digestiv kod krava, zašto ne probati sa ubacivanjem ovog začina u ishranu goveda, ma koliko to delovalo čudno.