EKSKLUZIVNA MATERIJA

Krastavac nije naročito bogat vitaminima i mineralima, ali u sebi ima kukurbitacin, materiju karakterističnu samo za njega, što ga svrstava u superpovrće. Ovo jedinjenje pokazuje se kao odličan saveznik u održavanju našeg zdravlja, a posebno se ističe u borbi protiv kancerogenih ćelija.

 

Krastavac je četvrto po redu povrće prema rasprostranjenosti u svetu, a prvobitno se gajio u severnoj Indiji pre oko 4.000 godina. U ta davna vremena, krastavac je bio upotrebljavan kao lek, a ne kao hrana, i služio je da zaleči skoro sve boljke.

kukurbitacin

Iako postoji u našoj ishrani odavno, tek od skoro je dobio izuzetnu pažnju mnogih savremenih laboratorija koje su krenule sa ispitivanjima njegovih medicinskih mogućnosti.

Dok krastavci u sebi ne skladište impresivne količine ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala, oni imaju status superpovrća, jer sadrže visok nivo bioaktivnih fitohemikalija.

Mnoga od ovih jedinjenja imaju antikancerogena, antiinflamatorna, antioksidantna, antidijabetska, antibakterijska i antigljivična svojstva. Osim ovog niza “anti” osobina, sastojci u krastavcu su odlični za ublažavanje bola, zarastanje rana i kao laksativi, čime ovu biljku čine idealnim lekom za skoro sve zdravstvene probleme.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se krastavac razlikuje od ostalog povrća zbog jedne vrlo bitne i jedinstvene hemijske materije, koja se zove kukurbitacin i koja se u krastavcu javlja u četiri varijante (A, B, C i D).

Naučno je utvrđeno da u svežem krastavcu, ova materija u kombinaciji sa vitaminima koje krastavac sadrži, stvara savršenu hemijsku i metaboličku zaštitu od malignih oboljenja svih ćelija našeg organizma. Ovo je sasvim dovoljan razlog da krastavac uvek posmatramo sa izuzetnim poštovanjem.

Azijske zemlje, kao što su Kina i Indija, vekovima su koristile sirovi kukurbitacin u narodnoj medicini. Otkriveno je da kukurbitacin u krastavcu ima moć da blokira signalne puteve koji su neophodni za rast i preživljavanje ćelija raka u telu.

Moć ovog ekskluzivnog sastojka u krastavcu je tolika da će se kukurbitacin sigurno koristiti kao materija u leku protiv kancera. Ovo potvrđuje i naučni dokaz o tome da kukurbitacin varijante B suzbija rast malignih ćelija pankreasa čak do 81 odsto, što je odlična vest za sve one koji boluju od kancera ovog organa, a koji se inače veoma slabo tretira konvencionalnim terapijama.

Osim svih navedenih prednosti, ova materija je odgovorna i za to što krastavac ima manje-više gorak ukus. Kukurbitacin kao prirodno organsko jedinjenje u krastavcu nalazi se u velikim količinama i zbog toga ga čini gorčijim nego što je to slučaj sa nekim drugim vrstama povrća.