LARI PTICA SA TRI LISTA

Larry Bird je ikona američke NBA košarke i lider Boston Celtics-a sa kojim je tri puta osvajao pobednički prsten

 

Larri Joe Bird (Vest Baden, Indiana, 7. decembra 1956.) je čuveni američki profesionalni košarkaš. Igrao je na poziciji niskog krila ili krilnog centra. Izabran je u 1. krugu (6. ukupno) NBA drafta 1978. od strane Boston Seltiksa.

Larry Bird basketball playe Boston Celtics

Larry Bird

Isiah Tomas, razočaran porazom njegovog tima u finalu play off-a od Bostona izjavio je čuvenu rečenicu o Lariju Birdu koja je podigla Ameriku na noge zbog rasističke konotacije:„Lari Bird je veoma, veoma dobar košarkaš. Ali da nije belac bio bi samo još jedan dobar igrač“. (Larry Bird is a very, very good basketball player,“ he said. “But if he was black he’d be just another guy).

Nakon te izjave se Isaja Tomas, sjajni bek Detroit Pistonsa izvinio javnosti i Lariju Birdu tvrdeći da je to bilo u šali rečeno, kao replika na izjavu Denisa Rodmana koji je rekao da je Lari Bird precenjen igrač samo zato što je beo. Lari Bird mu je to oprostio rekavši da i on i dalje voli Isaja Tomasa i njegovu igru. I svoje košarkaške kvalitete Lari Bird je pokazao na terenu fantastičnim partijama i neverovatnom karijerom.

U svojoj trinaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario je mnoge uspehe. Igravši za Boston Seltikse osvojio je 3 NBA prstena, tri puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige, dva puta najkorisnijim igračem NBA finala te je odneo i nagradu za novaka godine. Bird je dvanaestostruki NBA All-Star, te je deset puta biran u All-NBA tim i tri puta u All-Defensive tim.

Prilikom jednog od duela sa Lejkersima, Leri Bird je sa ekipom otputovao u Los Anđeles, i uzeo taksi do lokalnih basket terena. Rekao je taksisti da ga pomno posmatra ako hoće da vidi nešto nesvakidašnje. Leri je igrao basket „1 na 1“ na lokalnom terenu u 10 dolara sa svakim ko je to poželeo, ceo dan. I nije izgubio niti jednu jedinu partiju!

Redom je pobeđivao lokalne košarkaše, krajaše, koledž igrače, i profesionalne košarkaše. Na kraju dana, naredio je taksisti da ga vozi nazad u hotel, i platio mu za uslugu vožnje sve pare koje je zaradio na basketu, što je bilo negde oko 350 dolara.

I rekao je taksisti: „Ovo sam uradio samo da se vi osunčani pederaši (iz Los Andjelesa) uplašite svaki put kada vidite zeleno (boja košarkaša Boston Seltiksa)“.

Kakva je faca bio Leri Bird.

Ušao je u Košarkašku Kuću slavnih 1998. godine. S američkom reprezentacijom SAD-a osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. kao član legendarnog Dream teama.

Pogledajte kratak video klip kako je igrao Lari Bird, neverovatan igrač!

https://www.youtube.com/watch?v=YVSI1_eVuhs